Fekete szederrel töltött sült alma

Elkészítési idő: 80 perc Munkaidő: 35 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Fekete szederrel töltött sült alma
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg fekete szeder
4 db kimagozott rétesalma
2 evőkanál malátacukor
½ kávéskanál reszelt citromhéj
½ kávéskanál őrölt szegfűbors
2 evőkanál hideg víz
3 kávéskanál étkezési keményítő
1 rúd összevágott fahéj
1 evőkanál citromlé
3 dl édes portói bor
másfél dkg szeletelt mandula
A díszítéshez:
ízlés szerint vékonyra szeletelt citromhéj
A tálaláshoz:
ízlés szerint készen vásárolt, csökkentett zsírtartalmú vaníliamártás

Elkészítés:

1. A megmosott, szárazra törölt almákat középen körben bevágjuk (1. kép).

2. Kiszúrjuk a magházat (2. kép), majd az üregeket bekenjük citromlével. Az almákat lapos sütőformába ültetjük.

3. Összekeverjük a szedret a mandulával, hozzáadjuk a szegfűborsot, a citromhéjat meg a cukrot. Ezzel a masszával megtöltjük az almák üregét (3. kép).

4. A sütőformába portóit vagy más desszertbort öntünk, amit néhány fahéjdarabkával fűszerezünk.

Az almákat 200 °C-ra bemelegített sütőben mintegy 40 percig sütjük és tálalásig melegen tartjuk.

5. A fűszeres levet, amiből előzőleg kivesszük a fahéjdarabokat, felfőzzük, és néhány percig főzve, kissé besűrítjük a vízben elkevert étkezési keményítővel.

6. A még meleg töltött sült almákat a boros mártással leöntve, meleg vaníliamártással kínáljuk.

Fekete szederrel töltött sült alma Fekete szederrel töltött sült alma Fekete szederrel töltött sült alma
Fekete szeder helyett málnával is készíthetjük a tölteléket, a bort narancslére válthatjuk.
Egy adag: 250 kcal (1046 kJ), zsírtartalma 0,2 dkg.

Vaníliamártás

Kép nélkül
5 dl tej
5 db tojás
1 db vaníliarúd vagy
1 zacskó vaníliás cukor
5 dkg liszt
1 dl tejszín
csipet

Hosszában kettévágjuk a vaníliarudat és kikaparjuk belőle a velőt, amit félreteszünk. Habüstben habosra keverjük a cukrot és a tojássárgákat, majd apránként a lisztet és a tejszínt.

Felforraljuk a tejet, a vaníliahéjjal együtt.

A forró tejet apránként, állandó keverés mellett a kikevert tojásokhoz adjuk.

A habüstöt gőz fölé rakva besűrűsítjük a mártást.

A végén beleadjuk a vaníliavelőt.

Fekete szederrel töltött sült alma
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1019 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Karcsúsító konyha
Karcsúsító konyha
(Vince Kiadó, 2005)

A zsírszegény, ámde ízletes ételek átfogó kézikönyve összesen 120 csábító receptet kínál - minden alkalomra. Találhatók benne zsenge levesek és ízes-fűszeres előételek, habkönnyű falatkák és klasszikus hús- vagy... bővebben...
Fekete szederrel töltött sült alma
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Karcsúsító konyha
Karcsúsító konyha
(Vince Kiadó, 2005)

A zsírszegény, ámde ízletes ételek átfogó kézikönyve összesen 120 csábító receptet kínál - minden alkalomra. Találhatók benne zsenge levesek és ízes-fűszeres előételek, habkönnyű falatkák és klasszikus hús- vagy... bővebben...
lexikon