Gyümölcsös lehelettorta

Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Gyümölcsös lehelettorta
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 lap mélyhűtött rétestészta
1 db édes, kimagozott alma
1 db érett, kimagozott körte
6 dkg félzsíros margarin
2 evőkanál citromlé
2 evőkanál csökkentett cukortartalmú sárgabarackdzsem
1 evőkanál frissen préselt/facsart narancslé
A tálaláshoz:
ízlés szerint vaníliamártás
A tetejére:
2 kávéskanál porcukor

Elkészítés:

1. 200 °C-ra állítva bekapcsoljuk a sütőt. A gyümölcsök magházát kiszúrjuk, húsát vékonyan felszeleteljük. Kevés citromlevet csepegtetünk rá, így nem színeződik el a gyümölcs.

2. Kis lángon megolvasztjuk a margarint.

3. A tésztalapokat 4 részbe vágjuk (1. kép), és tiszta, megnedvesített konyharuhával letakarjuk. 4 db (10 cm átmérőjű) mini tortaformát vékonyan bekenünk olvasztott margarinnal.

4. Egy-egy tészta téglalapot igazítunk a formákba, megkenjük olvasztott margarinnal (2. kép), és jöhet rá a következő tésztadarab - mindig kissé elcsúsztatva, hogy a lapok ne teljesen fedjék egymást, hanem rózsasziromszerűen süljenek meg.

5. Felváltva alma- és körteszeleteket állítunk a tortácskák közepére, és körben kissé ráhajtjuk a tésztaszirmokat (3. kép).

6. Simára keverjük a baracklekvárt a narancslével, és vastagon bekenjük vele a gyümölcsöt. 12-15 perc alatt készre sütjük. Porcukorral meghintve, forró vaníliaöntettel kínáljuk.

Gyümölcsös lehelettorta Gyümölcsös lehelettorta Gyümölcsös lehelettorta
Más gyümölcs-összeállításban is pompás. Íme néhány ötlet: őszi- és sárgabarack, málna és alma, ananász és mangó.

Vaníliakrém

Kép nélkül
5 db tojás
4 csepp vaníliakivonat
5 dl teljes tej
1 csipet
5 dkg liszt

1.A tojások sárgáját és a cukrot keverjük addig, amíg kifehéredik és krémes lesz (1. kép).

2. A tejet forraljuk fel a sóval és a vaníliával, majd keverjük a cukros tojáshoz és a liszthez (2. kép).

3. A takarékláng felett, folyamatosan kevergetve főzzük addig, amíg a krém besűrűsödik (3. kép).

Lehetséges változatok:

- Ha mogyoró- vagy mandulakrémet szeretnénk készíteni, adjunk a krémhez, amíg még forró 2 evőkanál darált mogyorót vagy mandulát.

- Ha likőrkrémet szeretnénk készíteni, adjunk még forrón a krémhez egy vagy két evőkanál rumot, konyakot vagy valamilyen likőrfélét.

- Ha citromkrémet akarunk készíteni, 1 citrom finomra reszelt héjával forraljuk fel a tejet, és ne tegyünk bele vaníliakivonatot.

- Ha csokoládékrémet szeretnénk kapni, olvasszunk fel 12 dkg reszelt csokoládét a tejben.

Rétestészta

Kép nélkül
50 dkg rétesliszt
2 dl víz
1 cl 10 %-os ecet
1 dkg
6 dkg zsír
1 db tojás

A lisztet a tojással és a zsír felével elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk az ecetet, sót, vizet. Addig gyúrjuk, amíg hólyagos nem lesz. Cipókra osztjuk és lekenjük a maradék zsírral, majd meleg lábossal leborítjuk. Addig pihentetjük, míg meg nem puhul. Ez körülbelül 15-20 perc. A rétestészta elkészítése a következő módon történik: egy nagyobb asztalt leterítünk és megszórjuk liszttel.

A közepére helyezzük a lángos nagyságúra kinyújtott tésztát, mely alá nyúlva kezdjük széthúzogatni. Amikor a tésztát már nem tudjuk forgatni, a szélét a csuklónkra fektetjük és a kézfejünket kicsit hátrafeszítve, körbe-körbe járva, fel és magunk felé húzzuk a tésztát. Így eljárva a tészta szinte önmagát nyújtja ki. Amikor kellő nagyságú, a szélét megszakítjuk és a csuklónk gyors körbemozgatásával a felesleget az ujjainkra feltekerjük. Ez a tészta újra felhasználható. Ezt követően a tésztát meghintjük kevés olajjal vagy olvasztott vajjal, és rákenjük vagy megszórjuk töltelékkel. Most megfogjuk az abrosz két sarkát és felemelve magunk felé húzzuk, miáltal a tészta szépen felgöngyölődik. Feldaraboljuk, végüket összenyomjuk és kizsírozott tepsibe rakjuk. Tetejüket megkenjük tojással és 120-130 C fokos sütőben pirosra sütjük.

A legváltozatosabb édes, sós töltelékekkel készíthető. A hagyományosak: cseresznye, meggy, alma, túró, mák, mák és tök keveréke, burgonya, párolt káposzta. Különleges töltelékek: túró és sütőtök keveréke, juhtúró (szerb-bolgár burek), húsok, gomba, túró és édes tejben főtt cérnametélt keveréke (vargabéles), dió és méz keveréke (török-bolgár baklava), erdei gyümölcsök és ezek túróval kevert változatai. A húsos, zöldséges réteseket többnyire előételként, a zöldségeseket köretként is tálalhatjuk.

Gyümölcsös lehelettorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1474 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Karcsúsító konyha
Karcsúsító konyha
(Vince Kiadó, 2005)

A zsírszegény, ámde ízletes ételek átfogó kézikönyve összesen 120 csábító receptet kínál - minden alkalomra. Találhatók benne zsenge levesek és ízes-fűszeres előételek, habkönnyű falatkák és klasszikus hús- vagy... bővebben...
Gyümölcsös lehelettorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Karcsúsító konyha
Karcsúsító konyha
(Vince Kiadó, 2005)

A zsírszegény, ámde ízletes ételek átfogó kézikönyve összesen 120 csábító receptet kínál - minden alkalomra. Találhatók benne zsenge levesek és ízes-fűszeres előételek, habkönnyű falatkák és klasszikus hús- vagy... bővebben...
szótár