Pekingi kacsa



Elkészítés:
1. A kacsát sütőrácsra fektetjük, tepsibe vagy tálba helyezzük. Leöntjük a forró vízzel (1. kép). A rácsról levesszük, megtöröljük (2. kép), a rácsra visszatéve néhány órára félretesszük.
2. A maradék forró vizet összekeverjük a mézzel és a sötét szójaszósszal. A kacsát bekenjük kevés mázzal (3. kép). 60 percet állni hagyjuk, amíg megszárad. A kenést és a szárítást addig ismételjük, amíg a máz el nem fogy.
3. A mártáshoz a hideg vizet lábosban összekeverjük a szezámolajjal, a hoisin mártással és a cukorral. Összeforraljuk, kihűtjük.
4. A mázas kacsát előmelegített, 190 °C-os sütőben 30 percig sütjük. Megfordítjuk, további 20 percig sütjük, amíg a hús megsül és a bőre ropogóssá válik.
5. A kacsát a sütőből kivesszük és 10 percig állni hagyjuk. A sós palacsintákat gőzön átmelegítjük. A kacsát a csontról lefejtjük, a húst a bőrével együtt csíkokra vágjuk. A mártásba mártva, uborka- és zöldhagymacsíkokkal társítva palacsintába csomagoljuk.
![]() |
![]() |
![]() |
Mandarinpalacsinta
A lisztet és a sót annyi vízzel, hogy rugalmas tésztát kapjunk összegyúrjuk. Hengerré formázzuk, majd annyi korongra vágjuk, amennyire szükségünk van. Zsiradék nélkül, palacsintasütőben rugalmasra, nem ropogósra sütjük.
Tradicionális kínai elkészítési módja: sűrű galuskatésztát készítenek, majd egyik kezüket belemártva, egy tűzhelyre fordítva felhelyezett wok domborodó felszínére, körkörös mozdulattal rácsurgatják.
Amikor megsült egy fakanállal egy tálra perdítik. Pekingi kacsa tálalásakor nélkülözhetetlen, de más ételekkel töltve is fogyasztják.
Nevét a mandarinok gazdagságát, hatalmát jelképező sárga színről kapta. Ezért többnyire kukoricalisztből, vagy kukorica- és búzaliszt keverékéből készítik. Gyakorlatilag, teljesen megegyezik a mexikói tortillával és többé kevésbé az ősi kelesztetlen lepénykenyerekkel.