Mandulás citromtorta

Bizcocho de almendras y limón

Adag: 1 tortaforma (4-6 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
28 dkg mandulaliszt
1 teáskanál sütőpor
14 dkg liszt
5 evőkanál citromlé
4 db tojás
1 csésze kristálycukor
15 dkg vaj
A citromsziruphoz:
1 db citrom
8 evőkanál víz
½ csésze kristálycukor
A tálaláshoz:
ízlés szerint tejszínhab

Elkészítés:

1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Egy 23 cm átmérőjű tortaforma alját kivajazzuk, majd sütőpapírral kibéleljük, és azt is bekenjük vajjal.

2. A vajat és a cukrot kis keverőtálban elektromos habverővel krémmé keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat (1. kép).

3. Beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet, majd a mandulalisztet (2. kép), és addig keverjük, amíg a massza csaknem teljesen sima lesz. Fontos, hogy ne törjük össze!

4. A tésztát kanalanként az előkészített tortaformába tesszük, felszínét elegyengetjük (3. kép). 35-40 percig sütjük - akkor jó, ha a közepébe szúrt tűre a tészta már nem ragad. 5 percig a formában hagyjuk hűlni, majd rácsra borítjuk.

5. A citromsziruphoz a citrom héjából hosszú, vékony csíkokat vágunk (4. kép), majd felaprítjuk. A cukrot és a vizet kis lábosban, lassú tűzön, állandóan kevergetve felforraljuk. Ha a cukor elolvadt, takarékra vesszük, beletesszük a citromhéjdarabkákat, és fedő nélkül 3-4 percig főzzük, amíg sűrű szirupot kapunk.

6. A kisült tortát cikkekre vágjuk, és egy-egy kanálnyi citromsziruppal megöntözve, tejszínhabbal tálaljuk.

Mandulás citromtorta Mandulás citromtorta Mandulás citromtorta Mandulás citromtorta
Ha pikánsabb szirupot akarunk készíteni, helyettesítsük a víz egy részét vagy egészét citromlével.
A tortát és a szirupot is nyugodtan elkészíthetjük előre.
A citromhéj felaprításához először egy zöldséghámozó vagy kis, éles kés segítségével hámozzuk meg a citromhéjat. Vigyázzunk, hogy a belső fehér héj a citromon maradjon, mivel ez túlságosan keserűvé tenné a héj ízét. A levágott külső héjdarabot gyufa vékonyságú darabkákra vágjuk. Tálalás előtt a citromhéjcsíkokat kívánság szerint kiszűrhetjük a szirupból.
Édes, muskotályos fehérbor illik hozzá.
Félédes, fehér habzóbor illik hozzá.
Mandulás citromtorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1913 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Spanyol ízek
Spanyol ízek
(Vince Kiadó, 2000)

Tojás, chilipaprika, csicseriborsó, tengeri ételek, paprikafélék, rizs - a spanyol ételek igen színesek, ízben gazdagok. A spanyolok a robosztus, erős ízű ételek kedvelői: a karamellkrémet naranccsal ízesítik, a fokhagymából... bővebben...
Mandulás citromtorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Spanyol ízek
Spanyol ízek
(Vince Kiadó, 2000)

Tojás, chilipaprika, csicseriborsó, tengeri ételek, paprikafélék, rizs - a spanyol ételek igen színesek, ízben gazdagok. A spanyolok a robosztus, erős ízű ételek kedvelői: a karamellkrémet naranccsal ízesítik, a fokhagymából... bővebben...
bevásárlólista