Mandulás citromtorta
Bizcocho de almendras y limón



Elkészítés:
1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Egy 23 cm átmérőjű tortaforma alját kivajazzuk, majd sütőpapírral kibéleljük, és azt is bekenjük vajjal.
2. A vajat és a cukrot kis keverőtálban elektromos habverővel krémmé keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat (1. kép).
3. Beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet, majd a mandulalisztet (2. kép), és addig keverjük, amíg a massza csaknem teljesen sima lesz. Fontos, hogy ne törjük össze!
4. A tésztát kanalanként az előkészített tortaformába tesszük, felszínét elegyengetjük (3. kép). 35-40 percig sütjük - akkor jó, ha a közepébe szúrt tűre a tészta már nem ragad. 5 percig a formában hagyjuk hűlni, majd rácsra borítjuk.
5. A citromsziruphoz a citrom héjából hosszú, vékony csíkokat vágunk (4. kép), majd felaprítjuk. A cukrot és a vizet kis lábosban, lassú tűzön, állandóan kevergetve felforraljuk. Ha a cukor elolvadt, takarékra vesszük, beletesszük a citromhéjdarabkákat, és fedő nélkül 3-4 percig főzzük, amíg sűrű szirupot kapunk.
6. A kisült tortát cikkekre vágjuk, és egy-egy kanálnyi citromsziruppal megöntözve, tejszínhabbal tálaljuk.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |