Narancsos karamellpuding
Flan de naranja



Elkészítés:
1. A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. Olvasztott vajjal kikenünk egy 20 cm átmérőjű pudingformát.
2. A karamellhez kis lábosban összekeverjük a vizet a cukorral, majd lassú tűzön, állandó kevergetés mellett felforraljuk. Ha a cukor elolvadt, kis lángon, fedő nélkül, keverés nélkül 3-4 perc alatt aranybarnára főzzük. A karamellt egyenletesen az előkészített edény aljába csorgatjuk (1. kép).
3. A tejet, a tejszínt és a reszelt narancshéjat kis lábosban forráspontig hevítjük,. majd a tűzről levéve kihűtjük és leszűrjük. Nagy tálban, elektromos habverővel fehéredésig keverjük a tojást, a tojássárgáját és a cukrot. Állandó keverés mellett fokozatosan hozzáöntjük a tejet.
4. A tojásos keveréket finom szűrőn át az előkészített edénybe öntjük (2. kép). A pudingformát mély tepsibe tesszük, és annyi forró vizet öntünk alá, hogy kb. a feléig érjen (3. kép). 45 percig sütjük, amíg megszilárdul. Ha kész, azonnal kivesszük a vízfürdőből (4. kép).
5. Szoba-hőmérsékletűre hűtjük, majd legalább 8 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt a tálra borítjuk, és cikkekre vágjuk.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |