Szardínia paradicsommártásban

Sardinas con salsa de tomate

Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Szardínia paradicsommártásban
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg szardínia
½ teáskanál őrölt bors
3 evőkanál olívaolaj
7 dkg liszt
A díszítéshez:
1 ágacska petrezselyem
A mártáshoz:
1 doboz szűrt, apróra vágott hámozottparadicsom-konzerv
vagy
40 dkg hámozott, apróra vágott paradicsom
2 evőkanál sűrített paradicsom
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 evőkanál olívaolaj
4 evőkanál fehérbor
3 evőkanál friss, apróra vágott bazsalikom
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A paradicsommártáshoz közepes lábosban felforrósítjuk az olívaolajat és üvegesre pároljuk a zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a leszűrt, felaprított paradicsomot, a fehérbort, a sűrített paradicsomot (1. kép). Sóval és bazsalikommal ízesítjük. Fedő nélkül 10 percig főzzük.

2. A szardínia fejét levágjuk, kidobjuk (2. kép). A törzset megtisztítjuk, és hideg folyó vízben alaposan megmossuk, nedvszívó konyhai törlőpapírral szárazra töröljük, és besózzuk.

3. A lisztet borssal ízesítjük, és a halakat egyenként beleforgatjuk, a felesleget lerázzuk (3. kép). Serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, és a halakat mindkét oldalon kb. 2 percig sütjük, amíg a húsa teljesen megpuhul (4. kép). Nedvszívó papírra szedve a felesleges zsiradékot lecsepegtetjük.

4. A szardíniákat nagyobb tálra rendezzük, leöntjük a paradicsommártással. Petrezselyemágacskával díszítjük, és azonnal tálaljuk.

Szardínia paradicsommártásban Szardínia paradicsommártásban Szardínia paradicsommártásban Szardínia paradicsommártásban
A paradicsom hámozása, magozása egyszerűen elvégezhető. A paradicsomok héját nagyon éles késsel kereszt alakban bevágjuk. A paradicsomokat forró vízben 10 másodpercig főzzük. Utána kivesszük, és jéghideg vízbe tesszük őket: így kemény marad a húsuk. Ezután könnyen lehúzhatjuk a héjukat. A paradicsomokat félbevágjuk, és teáskanállal óvatosan kikaparjuk a magokat.
A paradicsommártást 1-2 nappal korábban is elkészíthetjük, ha hűtőszekrényben tároljuk.
Szardínia helyett használhatunk nyers garnélarákot vagy fésűkagylót is, az elkészítési mód minden esetben ugyanez (természetesen a rákot előbb meg kell tisztítani).
Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.
Szardínia paradicsommártásban
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1510 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Spanyol ízek
Spanyol ízek
(Vince Kiadó, 2000)

Tojás, chilipaprika, csicseriborsó, tengeri ételek, paprikafélék, rizs - a spanyol ételek igen színesek, ízben gazdagok. A spanyolok a robosztus, erős ízű ételek kedvelői: a karamellkrémet naranccsal ízesítik, a fokhagymából... bővebben...
Szardínia paradicsommártásban
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Spanyol ízek
Spanyol ízek
(Vince Kiadó, 2000)

Tojás, chilipaprika, csicseriborsó, tengeri ételek, paprikafélék, rizs - a spanyol ételek igen színesek, ízben gazdagok. A spanyolok a robosztus, erős ízű ételek kedvelői: a karamellkrémet naranccsal ízesítik, a fokhagymából... bővebben...
cikkek