Csirke spanyol módra
Pollo a la sidra



Elkészítés:
1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A csirkemell felső részébe éles késsel mély bevágásokat készítünk. A nyílásba egy-egy szelet sonkát csúsztatunk, és fogvájóval összetűzzük (1. kép). A csirkét fóliával lefedjük, és felhasználásig hűtőszekrényben tartjuk.
2. A vajat a lábosban felmelegítjük, beletesszük a felaprított hagymát és a reszelt sárgarépát. Lassú tűzön 4 percig pároljuk, amíg a hagyma és a sárgarépa megpuhul (2. kép). Megszórjuk a liszttel, és lassú tűzön zsemleszínűre pirítjuk. Apránként felöntjük a csirkehúslevessel és az almaborral. Sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük, és közepes tűzön, állandóan kevergetve 3 percig főzzük (3. kép). Ha a mártás felforrt és besűrűsödött, levesszük a tűzről.
3. Lapos tűzálló tálba lerakjuk a csirkemellet, ráöntjük a mártást, lefedjük, és sütőben 20-25 percig sütjük (4. kép).
4. A fogvájót eltávolítjuk, a csirkét egykanálnyi mártással meglocsolva tálaljuk. Tetejét meghinthetjük fenyőmaggal.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Csirke alapleves

1. A csirkecsontot és a farhátat apróra vágjuk, és a kockára vágott vöröshagymával, sárgarépával, zellerdarabbal együtt fazékba rakjuk. A borssal és a bouquet garnival fűszerezzük, (1. kép) és felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és 2-3 óráig kis lángon főzzük. A tetején képződő habot szűrőlapáttal időnként leszedjük (2. kép). Utána sűrű szűrőn átszűrjük, és kihűlni hagyjuk.
3. Egy éjjelen át hideg helyen állni hagyjuk, majd papírtörlővel a tetején képződött zsírt leszedjük (3. kép).
4. A levest félliternyire beforraljuk, és formába, esetleg a jégkockatartóba töltve megfagyasztjuk. Ahhoz, hogy 20 deciliter levest kapjunk, 15 deciliter vízzel fel kell hígítani.