Csicseriborsós csirke fűszeres paradicsommártásban
Potaje de pollo y garbanzos



Elkészítés:
1. A csirkét csirkevágó ollóval vagy bárddal feldaraboljuk (1. kép). Az olajat nagy lábosban felforrósítjuk, és 3-4 perc alatt aranypirosra pirítjuk a feldarabolt csirkét. Ha megsült, nedvszívó papírra szedjük.
2. A felaprított hagymát és a kockára vágott paprikát a lábosba tesszük, és közepes lángon addig pároljuk, amíg megpuhul. Hozzáadjuk az áttört konzervparadicsomot, felöntjük a borral, szilvalével és a csirkehúslevessel (2.kép). Fedő nélkül, kis lángon kb. 10 percig főzzük.
3. Beletesszük az előző éjszaka beáztatott, lecsöpögtetett csicseriborsót is, lefedjük, és 60 percet főzzük, amíg a csirke és a csicseriborsó is teljesen megpuhul (3. kép).
4. A csirkés csicseriborsót tűzálló tálba tesszük, tetejére helyezzük a szalámidarabokat, és 200 °C-ra előmelegített sütőben 5-7 percig sütjük (4. kép).
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Csirke alapleves

1. A csirkecsontot és a farhátat apróra vágjuk, és a kockára vágott vöröshagymával, sárgarépával, zellerdarabbal együtt fazékba rakjuk. A borssal és a bouquet garnival fűszerezzük, (1. kép) és felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és 2-3 óráig kis lángon főzzük. A tetején képződő habot szűrőlapáttal időnként leszedjük (2. kép). Utána sűrű szűrőn átszűrjük, és kihűlni hagyjuk.
3. Egy éjjelen át hideg helyen állni hagyjuk, majd papírtörlővel a tetején képződött zsírt leszedjük (3. kép).
4. A levest félliternyire beforraljuk, és formába, esetleg a jégkockatartóba töltve megfagyasztjuk. Ahhoz, hogy 20 deciliter levest kapjunk, 15 deciliter vízzel fel kell hígítani.