Fehér halleves
Sopa de pescado



Elkészítés:
1. A lebőrözött, szálkamentes halfilét 2,5 cm-es kockákra vágjuk, és nagy tálba tesszük (1. kép).
2. Az apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, petrezselymet, citromhéjat, kakukkfüvet, babérlevelet, olívaolajat és a borecetet összekeverjük (2. kép), majd az előkészített halhúsra öntjük. Fóliával letakarjuk, és 60-120 percre behűtjük (3. kép).
3. A halat a páccal együtt nagy lábosba tesszük, ráöntjük a hallevet, a fehérbort (4. kép), sózzuk-borsozzuk. Lassú tűzön felforraljuk, majd lefedve 15 percig főzzük, amíg a hal megpuhul.
4. Tálalás előtt a kenyérszeleteket mindkét oldalon aranybarnára pirítjuk, a tányérba tesszük, és rámerjük a forró levest. Azonnal tálaljuk.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Halalaplé

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.
A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).
2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).
3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.