Spanyol pizza
Pizza de espinacas, Spenótos pizza



Elkészítés:
1. A sütőt közepes hőmérsékletre (210 °C) előmelegítjük. Olvasztott vajjal vagy olajjal kikenünk egy 30x25 cm-es tepsit.
2. Az élesztőt, a cukrot, a sót és a lisztet nagyobb tálban összekeverjük. Fokozatosan hozzáöntjük a meleg vizet (1. kép), és simára gyúrjuk. Lisztezett deszkán rugalmas, sima tésztává dagasztjuk (2. kép), majd egy olajjal megkent tálba helyezve, vastag konyharuhával letakarva meleg helyen 15 perc alatt duplájára kelesztjük.
3. A mártáshoz a felaprított spenótot nagy lábosba tesszük, és lefedve, alacsony hőfokon 10 percig főzzük, majd leszűrjük és kihűtjük. A nedvességet a spenótból kézzel kinyomkodjuk.
4. Közepes nagyságú lábosban olajat melegítünk, majd kb. 5-6 perc alatt üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Beletesszük a leszűrt, áttört konzervparadicsomot (3. kép), sózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön 5 percig főzzük.
5. A megkelt tésztát kivesszük a tálból, lisztezett deszkán még 2-3 percig gyúrjuk, majd kinyújtjuk, és a tepsibe helyezzük. Meghintjük a spenóttal, rákenjük a hagymás paradicsommártást (4. kép). A tetejére tesszük a kimagozott, felaprított olajbogyókat.
6. Előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük, majd kis négyzetekre, esetleg téglalap alakúra vágjuk. Forrón és hidegen is tálalhatjuk.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |