Kalmár osztrigamártásban

Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg kalmár
12 dkg héjas, zsenge cukorborsó
1 teáskanál kristálycukor
1 darabka friss, 1 cm-es gyömbérgyökér
5 evőkanál halalaplé
másfél dl olaj
ízlés szerint csípős pirospaprika
A díszítéshez:
ízlés szerint piros húsú paprika
A mártáshoz:
1 evőkanál osztrigaszósz
1 evőkanál világos szójaszósz
1 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

1. A kalmárt deszkára fektetjük, hosszában kettévágjuk. Kiterítjük, a belső felét éles késsel átlósan beirdaljuk (1. kép).

2. A mártáshoz tálban összekeverjük a szójaszószt az osztrigamártással. Cukorral és zúzott fokhagymával ízesítjük (2. kép). Összekeverjük, hogy a cukor elolvadjon.

3. Wokban vagy serpenyőben bő olajat forrósítunk és beletesszük a kalmárt (3. kép). Közepes lángon addig sütjük, amíg összepöndörödik. Szűrőkanállal kiemeljük, itatósra szedve a felesleges zsiradékot lecsöpögtetjük.

4. A wokból kiöntjük az olaj nagy részét, 2 evőkanálnyit benne hagyunk. Beletesszük a frissen reszelt gyömbért és a héjas, zsenge cukorborsót. 1-2 percig kevergetve pirítjuk.

5. Visszatesszük a wokba a sült kalmárt. Felöntjük a mártással és a halalaplével. 3 percig főzzük.

Előmelegített tálba halmozzuk, csíkokra vágott piros húsú paprikával díszítjük.

Kalmár osztrigamártásban Kalmár osztrigamártásban Kalmár osztrigamártásban
Ügyeljünk arra, nehogy túlsüssük a kalmárt, mert rágós, gumiszerű lesz.

Halalaplé

Kép nélkül
200 dkg apróra vágott halcsont
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szál apróra vágott szárzeller
25 dl víz
1 db leve citrom
12 szem bors

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.

A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).

2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).

3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.

Kalmár osztrigamártásban
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1405 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Kínai konyha
Kínai konyha
(Vince Kiadó, 2005)

Noha ismereteink a kínai konyhával kapcsolatban legtöbbször kimerülnek a sarki büfé kínálatánál, valójában az ország méretével arányosan gazdag és változatos ez a fajta gasztronómiai kultúra. Ebből kaphatunk némi ízelítőt... bővebben...
Kalmár osztrigamártásban
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Kínai konyha
Kínai konyha
(Vince Kiadó, 2005)

Noha ismereteink a kínai konyhával kapcsolatban legtöbbször kimerülnek a sarki büfé kínálatánál, valójában az ország méretével arányosan gazdag és változatos ez a fajta gasztronómiai kultúra. Ebből kaphatunk némi ízelítőt... bővebben...
facebook