Halfilé szecsuáni módra

Adag: 12 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 evőkanál világos szójaszósz
6 teáskanál víz
3 db tojás
3 szál szárzeller
3 fej hagyma
9 szál újhagyma
6 gerezd fokhagyma
9 evőkanál liszt
3 teáskanál kukoricaliszt
1 darabka friss, 1 cm-es gyömbérgyökér
3 teáskanál kristálycukor
5 dl halalaplé
3 teáskanál rizsborecet
másfél teáskanál őrölt szecsuáni bors
ízlés szerint
A sütéshez:
igény szerint olaj

Elkészítés:

1. A halfilét 4 cm-es kockákra vágjuk.

2. A tojást tálba ütjük, belekeverjük a lisztet, a bort és 1 evőkanál szójaszószt.

3. A haldarabokat belemártjuk a tésztába úgy, hogy mindenütt befedje (1. kép).

4. Wokban vagy serpenyőben bő olajat forrósítunk és adagonként beletesszük a halat (2. kép). 6-8 perc alatt aranysárgára, ropogósra sütjük. Itatósra szedve, a felesleges zsiradékot lecsöpögtetjük.

5. A wokból kiöntjük az olaj nagy részét, 1 evőkanálnyit benne hagyunk. Beletesszük a zúzott fokhagymát, a felkarikázott szárzellert, chilit és újhagymát, a kockára vágott vöröshagymát, és a frissen reszelt gyömbért (3. kép). 2 percig kevergetve pirítjuk.

6. A maradék szójaszósszal és a rizsborecettel ízesítjük.

7. Felöntjük a levessel, majd őrölt szecsuáni borssal és cukorral ízesítjük. A kukoricalisztet a vízben csomómentesre keverjük, majd a lébe keverjük. 1-2 percig főzzük, amíg kissé besűrűsödik.

8. Visszatesszük a wokba a sült, bundázott halat és 1-2 perc alatt összemelegítjük. Ízlés szerint chilivel és zöldhagymával díszítve tálaljuk.

Halfilé szecsuáni módra Halfilé szecsuáni módra Halfilé szecsuáni módra
A világos szójaszósz enyhébb, mint a szokásos sötét változat, néhány recepthez inkább ez ajánlott, mert kevésbé befolyásolja az étel ízét és színét. Kis mokkáskanálnyi sóval is helyettesíthetjük.
Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.
Száraz rozé illik hozzá.

Halalaplé

Kép nélkül
200 dkg apróra vágott halcsont
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szál apróra vágott szárzeller
25 dl víz
1 db leve citrom
12 szem bors

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.

A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).

2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).

3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.

Halfilé szecsuáni módra
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 4063 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Kínai konyha
Kínai konyha
(Vince Kiadó, 2005)

Noha ismereteink a kínai konyhával kapcsolatban legtöbbször kimerülnek a sarki büfé kínálatánál, valójában az ország méretével arányosan gazdag és változatos ez a fajta gasztronómiai kultúra. Ebből kaphatunk némi ízelítőt... bővebben...
Halfilé szecsuáni módra
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Kínai konyha
Kínai konyha
(Vince Kiadó, 2005)

Noha ismereteink a kínai konyhával kapcsolatban legtöbbször kimerülnek a sarki büfé kínálatánál, valójában az ország méretével arányosan gazdag és változatos ez a fajta gasztronómiai kultúra. Ebből kaphatunk némi ízelítőt... bővebben...
van itthon