Ananászos pisztráng



Elkészítés:
1. A lebőrözött pisztrángfilét csíkokra vágjuk (1. kép). Serpenyőben vagy wokban 1 evőkanál olajat forrósítunk és beletesszük a halat. Kis lángon 2 percig kevergetve pirítjuk. A wokból kivesszük és félretesszük.
2. A wokba beleöntjük a maradék olajat. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a felkarikázott szárzellert és a darabokra vágott friss ananászt (2. kép). 1-2 percig kevergetve pirítjuk.
3. Hozzáadjuk a szójaszószt, az ananászlevet és felöntjük a halalaplével (3. kép). Felforraljuk, és állandó keverés mellett 2-3 percig főzzük.
4. A kukoricalisztet a vízben csomómentesre keverjük, majd a lébe keverjük. Állandó keverés mellett addig főzzük, amíg a mártás besűrűsödik.
5. Beletesszük a halat és óvatosan keverve-rázogatva összemelegítjük. Előmelegített tálra tesszük, zellerzölddel és piros chilivel díszítve tálaljuk.
![]() |
![]() |
![]() |
Halalaplé

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.
A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).
2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).
3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.