Gőzgombóc kacsatöltelékkel



Elkészítés:
1. A kacsamellet tálba tesszük. Másik tálban összekeverjük a barna cukrot mézzel, hoisin mártással, szójaszósszal. A pácot a húsra öntjük, 20 percig állni hagyjuk. A húst a pácból kivesszük és tepsibe tesszük 200 °C-os sütőben 35-40 percig sütjük. Kivesszük, bőrét, zsírját lefejtjük, a húst felkockázzuk.
2. Wokban olajat forrósítunk és üvegesre pároljuk a vékonyan felszeletelt póréhagymát. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a reszelt gyömbért. Még 1 percig kevergetve pirítjuk. Összekeverjük a kacsahússal (1. kép).
3. A tésztához az élesztőt belekeverjük a langyos vízbe, meghintjük a cukorral és meleg helyen 10 percig állni hagyjuk. A lisztet a sóval nagy tálba szitáljuk, beleöntjük az élesztős folyadékot, a tejet és összedolgozzuk. Rugalmas tésztává gyúrjuk. 2,5 cm átmérőjű hengerré sodorjuk (2. kép), majd 16 egyenlő darabra vágjuk. Tiszta ruhával letakarjuk és meleg helyen 20-25 percig kelesztjük. A tésztadarabokat tenyérrel ellapítjuk, 10 cm-es körré nyújtjuk. A lapok közepére 1-1 evőkanálnyi tölteléket halmozunk (3. kép). A tésztaszéleket felül összecsippentjük és megcsavarjuk, hogy úgy nézzen ki, mint egy bugyor. Az alsó részben kissé tömörítjük a tölteléket.
4. A gőzölésre használt bambuszszitát tiszta ruhával kibéleljük. Ráhelyezzük a gombócokat. Lefedjük, gőz fölé helyezzük és kb. 20 percig gőzöljük.
![]() |
![]() |
![]() |