Narancsos-spárgás rizottó

Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Narancsos-spárgás rizottó
Eszközök: kés, lábas, reszelő, tűzhely
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
12 dkg zöldspárga
3 db narancs
20 dkg rizottórizs
3 dkg sovány margarin
12 dl zöldséglé
2 db karikára vágott édesköménygumó
2 szál apróra vágott szárzeller
2 szál közepes méretű, karikára vágott póréhagyma
1 kávéskanál olívaolaj
ízlés szerint bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Lobogó, forró vízben 1 percig főzzük a spárgát.

2. A zöldséglevest egy lábosban forrásig hevítjük, majd mérsékeljük a hőt.

3. Közben megtisztítjuk és vékonyan felkarikázzuk az édesköményt. Kevés zöldet félreteszünk díszítésnek. Az aprólékot a zellerrel és a póréval néhány percig pároljuk a felolvasztott margarinon (1. kép). Ekkor hozzávegyítjük a rizst, és kevergetve még 2 percig pirítjuk

4. Egy merőkanállevest öntünk alá (2. kép), és addig kevergetjük, míg a rizs mind felszívja a folyadékot. Ezt mindaddig ismételjük, míg a rizs teljesen meg nem puhul (kb. 25 perc).

5. Egy narancs héját lereszeljük, levét kinyomjuk (3. kép). A többi gyümölcsöt gondosan lehéjazzuk, hogy semmi fehér ne maradjon rajtuk. A narancsok húsát éles késsel kimetsszük a hártyák közül, és a rizottóhoz adjuk. Ezt a műveletet tanácsos a lábos fölött végezni, hogy a narancslé a rizsre csöpögjön.

6. A gyümölcsöt a spárgával együtt óvatosan a rizshez vegyítjük. A kész rizottót sóval, borssal ízesítjük, és az édeskömény zöldjével díszítve tálaljuk.

Narancsos-spárgás rizottó Narancsos-spárgás rizottó Narancsos-spárgás rizottó
egy adag: 420 kcal (1758 kJ), zsírtartalma 0,75 dkg

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Narancsos-spárgás rizottó
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1702 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Karcsúsító konyha
Karcsúsító konyha
(Vince Kiadó, 2005)

A zsírszegény, ámde ízletes ételek átfogó kézikönyve összesen 120 csábító receptet kínál - minden alkalomra. Találhatók benne zsenge levesek és ízes-fűszeres előételek, habkönnyű falatkák és klasszikus hús- vagy... bővebben...
Narancsos-spárgás rizottó
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Karcsúsító konyha
Karcsúsító konyha
(Vince Kiadó, 2005)

A zsírszegény, ámde ízletes ételek átfogó kézikönyve összesen 120 csábító receptet kínál - minden alkalomra. Találhatók benne zsenge levesek és ízes-fűszeres előételek, habkönnyű falatkák és klasszikus hús- vagy... bővebben...
vegetáriánus ételek