Rizses hal rummal



Elkészítés:
1. A halkockákat (tőke- vagy ördöghal) egy tálban összekeverjük a fűszerekkel és a cukorral, leöntjük a citromlével meg a rummal (1. kép). Lefedjük, és hűtőszekrényben 120 percig érleljük.
2. Nagy lábosban felöntjük a hagymákat és a paprikát hallevessel (2. kép). Belekeverjük a rizst, és a forrástól számítva 15 percig főzzük.
3. Ekkor a páclével együtt óvatosan a rizshez vegyítjük a halat (3. kép). Fedő nélkül még kb. 10 percig forraljuk, míg a hal és a rizs meg nem puhul.
4. Sóval, borssal ízesítjük, tálaláskor friss oregánóval és citromszeletekkel díszítjük. Friss kenyeret adunk hozzá.
![]() |
![]() |
![]() |
Halalaplé

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.
A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).
2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).
3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.