Káposztaleves



Elkészítés:
1. A káposzta vastag, fehér szárát levágjuk, a zöld leveleket csíkokra vágjuk (1. kép).
2. A levest lábosban felforraljuk. Beletesszük a káposztát és 5-7 percig főzzük.
3. A rizsborecetet tálba tesszük, hozzáadjuk a világos szójaszószt, a cukrot és a száraz fehérbort. Belekarikázzuk a friss piros chilit. Beleöntjük a levesbe (2. kép) és felforraljuk. Fedő alatt, kis lángon 2 percig főzzük.
4. A kukoricalisztet a vízzel csomómentesre keverjük. Belekeverjük a levesbe (3. kép) és további 4-5 percig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. A levest előmelegített tányérokba merjük. Azonnal fogyasztjuk.
![]() |
![]() |
![]() |
Zöldségalaplé

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.