Fehér kenyér

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Fehér kenyér
Adag: 1 darab
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 db közepes méretű burgonya
20 dkg rétesliszt
30 dkg finomliszt
1 teáskanál
2 dkg kovász
vagy
5 dkg élesztő

Elkészítés:

1. Ha kovásszal készítjük a kenyeret, akkor a sütés előtti este 2 dkg élesztőt 2 dl langyos vízzel feloldunk egy kétliteres lábasban, és annyi lisztet keverünk hozzá, hogy tejföl sűrűségű legyen. Tiszta konyharuhával letakarjuk és langyos (20-24 °C) helyen másnap reggelig állni hagyjuk.

Közben időnként megkevergetjük. Másnap ezt a kovászt használjuk fel a dagasztásnál.

2. Ha élesztővel készítjük, akkor az 5 dkg élesztőt mokkáskanálnyi cukorral és kevés langyos tejjel vagy vízzel felfuttatjuk.

3. A liszteket dagasztótálban összekeverjük, a közepébe mélyedést csinálunk, beleöntjük a kovászt vagy a felfuttatott élesztőt, a főtt és áttört burgonyát. A langyos vízben feloldjuk a sót és fokozatosan a tésztához adagolva alaposan megdagasztjuk. (Kézzel kb. 10-12 percig). Vigyázzunk, hogy a tészta ne legyen se túl kemény, se túl lágy. Óvatosan adagoljuk a vizet, mert a burgonyától ellágyul kissé.

3. Ha már jól kidolgozott a tészta (elválik az edény falától és rugalmas is), meghintjük a tetejét liszttel és tiszta szalvétával vagy konyharuhával letakarva szobahőmérsékleten a duplájára kelesztjük (kb. 60 perc).

4. Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk és könnyedén átgyúrjuk, majd formázzuk. Akár cipóformára, akár hosszúkás vekniformára.

5. Olajjal kikent zománcos tepsibe vagy sütőlemezre helyezzük, a közepén egyszer vagy kétszer bevágjuk a tetejét és konyharuhával és konyharuhával letakarva újra megkelesztjük (kb. 20-25 perc). 6. Mielőtt a sütőbe tennénk, a tetejét kenjük be vízzel vagy tejjel, hogy szép fényes legyen a héja. 200 C-fokra előmelegített sütőbe toljuk. 20 perc múlva 150 fokra kapcsoljuk és még 40 percet sütjük.

Fehér kenyér
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1865 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Házi pékség
Házi pékség
(Aranyhal Kiadó, 2001)

A mai gyerekek talán nem is nagyon hallottak róla, hiszen a kenyérsütés fáradságos munkáját ma már kevesen vállalják a régi, sütőkemencés módon. Meg aztán ugyan kinek van ideje munka mellett hetente több kiló lisztből... bővebben...
Fehér kenyér
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Házi pékség
Házi pékség
(Aranyhal Kiadó, 2001)

A mai gyerekek talán nem is nagyon hallottak róla, hiszen a kenyérsütés fáradságos munkáját ma már kevesen vállalják a régi, sütőkemencés módon. Meg aztán ugyan kinek van ideje munka mellett hetente több kiló lisztből... bővebben...
tippek, fortélyok