Fehér kenyér



Elkészítés:
1. Ha kovásszal készítjük a kenyeret, akkor a sütés előtti este 2 dkg élesztőt 2 dl langyos vízzel feloldunk egy kétliteres lábasban, és annyi lisztet keverünk hozzá, hogy tejföl sűrűségű legyen. Tiszta konyharuhával letakarjuk és langyos (20-24 °C) helyen másnap reggelig állni hagyjuk.
Közben időnként megkevergetjük. Másnap ezt a kovászt használjuk fel a dagasztásnál.
2. Ha élesztővel készítjük, akkor az 5 dkg élesztőt mokkáskanálnyi cukorral és kevés langyos tejjel vagy vízzel felfuttatjuk.
3. A liszteket dagasztótálban összekeverjük, a közepébe mélyedést csinálunk, beleöntjük a kovászt vagy a felfuttatott élesztőt, a főtt és áttört burgonyát. A langyos vízben feloldjuk a sót és fokozatosan a tésztához adagolva alaposan megdagasztjuk. (Kézzel kb. 10-12 percig). Vigyázzunk, hogy a tészta ne legyen se túl kemény, se túl lágy. Óvatosan adagoljuk a vizet, mert a burgonyától ellágyul kissé.
3. Ha már jól kidolgozott a tészta (elválik az edény falától és rugalmas is), meghintjük a tetejét liszttel és tiszta szalvétával vagy konyharuhával letakarva szobahőmérsékleten a duplájára kelesztjük (kb. 60 perc).
4. Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk és könnyedén átgyúrjuk, majd formázzuk. Akár cipóformára, akár hosszúkás vekniformára.
5. Olajjal kikent zománcos tepsibe vagy sütőlemezre helyezzük, a közepén egyszer vagy kétszer bevágjuk a tetejét és konyharuhával és konyharuhával letakarva újra megkelesztjük (kb. 20-25 perc). 6. Mielőtt a sütőbe tennénk, a tetejét kenjük be vízzel vagy tejjel, hogy szép fényes legyen a héja. 200 C-fokra előmelegített sütőbe toljuk. 20 perc múlva 150 fokra kapcsoljuk és még 40 percet sütjük.