Rakott kenyér sósan, édesen



Elkészítés:
1. A zellert megtisztítjuk, a leveleket más ételhez használjuk fel, a szárat vastagon felszeleteljük. 2 dkg megforrósított olajon megpároljuk, hozzáadjuk a babérlevelet is. Sóval, borssal ízesítjük.
2. Felöntjük a levessel, és 15 percig főzzük.
3. Hozzáadjuk a cikkekre vágott körtét, és 3 percig főzzük. Leszűrjük, a babért kidobjuk, a levet félretesszük.
4. A kenyérszeleteket háromszögekké vágjuk. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
5. Kivajazunk egy tűzálló tálat. Beleterítünk egy sor kenyeret, meglocsoljuk a lével és ráhalmozzuk a körtét és a zellert. Rámorzsoljuk a gorgonzola vagy márványsajtot és beborítjuk a maradék kenyérrel.
6. Reszelt parmezán sajttal megszórjuk és rámorzsoljuk a maradék vajat. 30-35 percig sütjük.
Zöldségerőleves

1. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a felkarikázott sárga- és fehérrépát, a pórét. 5 percig pároljuk.
2. Hozzáadjuk a lehéjazott, felnegyedelt paradicsomot, a kockára vágott zellergumót és a felaprított petrezselymet.
3. Felöntjük a vízzel. Sóval, szemes borssal, babérlevéllel ízesítjük. A levest legalább 60 percet főzzük, majd leszűrjük.
4. A főtt zöldségeket más ételhez használjuk fel.