Sajtmártásban sült polentakockák



Elkészítés:
1. A polentát elkészítjük, deszkára öntjük, elsimítjuk, és 3 órát állni hagyjuk.
2. 3 dkg vajat lábosban megolvasztunk, megszórjuk a liszttel. Rózsaszínűre pirítjuk, majd felöntjük a tejjel és a tejszínnel. Sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük. Állandó keverés mellett besűrítjük.
3. Belekeverjük a háromféle reszelt vagy vékonyan felszeletelt sajtot.
4. Kivajazunk egy tűzálló tálat.
5. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
6. A polentát 2 cm-es kockákra vágjuk. Felét a tálba terítjük és leöntjük a sajtmártás felével. Megismételjük a rétegezést.
7. 25-30 perc alatt aranysárgára sütjük.
Polenta alaprecept
1. A vizet vastag falú lábosban felforraljuk és megsózzuk (1. kép).
2. Állandó keverés mellett apránként beleszórjuk a kukoricadarát (2. kép), hogy ne képződjenek csomók.
3. Közepes lángon tovább főzzük, közben hosszú nyelű fakanállal állandóan keverjük (3. kép). Szinte állandóan kell keverni, amíg megfő, ez akár 35-40 percet is igénybe vehet. Polentafőző készülékkel a keverés nehéz munkáját kihagyhatjuk.
4. A megfőtt kukoricakását tálba öntjük (4. kép) és forrón, húsétellel vagy mártással kínáljuk, vagy deszkára öntjük, kihűtjük és darabokra vágva kisütjük, esetleg kirántjuk.