Fűszeres marhacurry

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Fűszeres marhacurry
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
vagy
8 db curry
75 dkg marhalapocka
vagy
75 dkg marhacomb
vagy
4 dl víz
1 evőkanál víz
4 evőkanál olaj
1 evőkanál halszósz
1 evőkanál barna cukor
2 evőkanál darabolt földimogyoróvaj
4 dl sűrű konzerv kókusztej
1 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
1 szál thai gyömbér
1 szál fenyérfű
3 db szárított, piros chilipaprika
1 evőkanál koriander
½ teáskanál rákpaszta
1 rúd fahéj
2 teáskanál tamarindpüré
vagy
2 teáskanál ecet

Elkészítés:

1. A marhahúst 2 cm-es kockákra vágjuk.

2. Wokban vagy teflonbevonatú serpenyőben szárazon megpirítjuk a szárított chilipaprikát, a koriandermagot és a rákpasztát (1. kép), amíg illata erősen érezhető lesz.

3. A megpirított fűszereket a gyömbérrel, a felaprított fenyérfűvel és a fokhagymával együtt mozsárban (2. kép), darálóban vagy turmixgépben sima masszává keverjük.

4. A finomra vágott hagymát sötétbarnára pirítjuk, majd a serpenyőben félrehúzzuk, és mellétesszük az összeturmixolt fűszermasszát, amit 2-3 percig pirítunk. Ekkor az egész fűszereket, a curry- vagy babérleveleket is hozzáadjuk, és felöntjük 1 evőkanál vízzel (3. kép). Addig főzzük, amíg a víz elpárolog.

5. Beletesszük a húst, és összekeverjük a fűszerekkel. Felöntjük a kókusztejjel (4. kép) és 4 dl vízzel. Lefedjük, és lassú tűzön 90-100 percig főzzük, közben időnként megkeverjük.

6. Az ecetet és a tamarind-sűrítményt 2-3 evőkanálnyi mártásban elkeverjük, majd az egészet az ételhez adjuk. Ízlés szerint cukorral, halmártással ízesítjük, és további 5-6 percig főzzük. Forrón, párolt rizzsel tálaljuk.

Fűszeres marhacurry Fűszeres marhacurry Fűszeres marhacurry Fűszeres marhacurry
A fűszerek előpirításával különleges ízt és sötétebb színt adhatunk a curryknek. A kereskedelemben is kapható pirított currypor (melyet általában Ceylon currynak neveznek). A pirított porok íze mindig sokkal gazdagabb a hagyományos fűszerkeverékekénél.
A thai gyömbér galangagyökérrel helyettesíthető.
Fűszeres marhacurry
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1803 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Thai ízek Thai ízek
(Vince Kiadó, 2000)

Thaiföld konyhája a különféle ázsiai főzési stílusok legérdekesebb elemeinek kiváló ötvözete. Az illatos, édes fűszerek még összetettebbé teszik a curryk ízét, és az egzotikus thaiföldi gyömbér - kha -, a citromfű meg a... bővebben...
Fűszeres marhacurry
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Thai ízek Thai ízek
(Vince Kiadó, 2000)

Thaiföld konyhája a különféle ázsiai főzési stílusok legérdekesebb elemeinek kiváló ötvözete. Az illatos, édes fűszerek még összetettebbé teszik a curryk ízét, és az egzotikus thaiföldi gyömbér - kha -, a citromfű meg a... bővebben...
szótár