Tejszínes rákcurry

Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Tejszínes rákcurry
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg nyers garnélarák
3 dl sűrű konzerv kókusztej
1 nagyobb kimagozott cseresznyepaprika
vagy
1 nagyobb piros, kimagozott chilipaprika
2 dl víz
1 fej finomra aprított hagyma
1 teáskanál apróra vágott fokhagyma
1 teáskanál apróra vágott gyömbér
1 evőkanál finomra vágott fenyérfű
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál kurkuma
1 teáskanál rákpaszta
1 teáskanál tamarindpüré
2 evőkanál halszósz
1 csokor friss korianderzöld
3 evőkanál földimogyoró-olaj
vagy
3 evőkanál napraforgóolaj

Elkészítés:

1. A rákot megtisztítjuk, a farokrészt érintetlenül hagyjuk (1. kép). A háton mélyen bevágva eltávolítjuk a fekete eret, a húst széthajtogatjuk.

2. A finomra vágott hagymát megforrósított olajon barnára pirítjuk (2. kép), majd az apróra vágott fokhagymával és gyömbérrel, a kimagozott, felaprított chilipaprikával és a fenyérfűvel együtt darálóban, turmixgépben vagy mozsárban sima krémmé pépesítjük. Beletesszük a koriandert, a kurkumát és a rákpasztát, és kevés kókusztejjel felöntjük.

3. A krémet 5 percig sütjük (3. kép), majd felöntjük a kókusztejjel. Tamarind sűrítménnyel ízesítjük (4. kép). Felforraljuk, majd takarékra véve, állandó kevergetés mellett, további 5 percig főzzük.

4. Vízzel hígítjuk, beletesszük a rákot, a halmártást, és további 3 percig főzzük. Korianderlevelekkel meghintve, rizságyon tálaljuk.

Tejszínes rákcurry Tejszínes rákcurry Tejszínes rákcurry Tejszínes rákcurry
A rákpaszta íze sokkal intenzívebb, ha használat előtt kissé megpirítjuk. Ehhez csomagoljuk alufóliába, majd száraz serpenyőben, nagy lángon pirítsuk 2 percig mindkét oldalon. A krémet sötét helyen tartsuk, felbontás után pedig tároljuk hűtőszekrényben. A tamarindmártás erősen hashajtó hatású, használatánál ezt vegyük figyelembe!
Ha kivesszük a chilipaprika magját, nem lesz olyan erős. Ha chili- vagy cseresznyepaprikával dolgozunk, lehetőleg viseljünk kesztyűt, és használat után a kesztyűt és a kezünket is mossuk meg szappanos vízzel.
Tejszínes rákcurry
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1716 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Thai ízek Thai ízek
(Vince Kiadó, 2000)

Thaiföld konyhája a különféle ázsiai főzési stílusok legérdekesebb elemeinek kiváló ötvözete. Az illatos, édes fűszerek még összetettebbé teszik a curryk ízét, és az egzotikus thaiföldi gyömbér - kha -, a citromfű meg a... bővebben...
Tejszínes rákcurry
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Thai ízek Thai ízek
(Vince Kiadó, 2000)

Thaiföld konyhája a különféle ázsiai főzési stílusok legérdekesebb elemeinek kiváló ötvözete. Az illatos, édes fűszerek még összetettebbé teszik a curryk ízét, és az egzotikus thaiföldi gyömbér - kha -, a citromfű meg a... bővebben...
hírlevél