Húsos dip

Elkészítési idő: 25 perc Munkaidő: 15 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Húsos dip
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 evőkanál földimogyoróvaj
2 teáskanál csípős chiliszósz
másfél teáskanál halalaplé
1 zacskó japán rizskeksz
2 teáskanál apróra vágott korianderzöld
másfél teáskanál barnacukor
2 és fél dl sűrű kókusztej
½ teáskanál apróra vágott fenyérfű
½ teáskanál zúzott fokhagyma
2 evőkanál napraforgóolaj
vagy
2 evőkanál földimogyoró-olaj

Elkészítés:

1. Megforrósított olajon átpirítjuk a finomra darált sertéshúst (1. kép), beletesszük a fokhagymát, a fenyérfüvet (2. kép), és további 1-2 percig főzzük.

2. Hozzáadjuk a chiliszószt, a földimogyoróvajat, a kókusztejet, a halalaplét és a barnacukrot (3. kép), és sűrűre főzzük. Ha szeretjük, beletesszük a korianderlevelet is (4. kép).

3. A forró mártást két kis tálkába merjük, s mindegyiket egy-egy tál közepére helyezzük, a rizskekszekkel körbevéve. Forrón tálaljuk.

Húsos dip Húsos dip Húsos dip Húsos dip
Egy nappal korábban is elkészíthető. Tálalás előtt óvatosan felmelegítjük.
A fenyérfűnek - lemon grassnak - csak a halványzöld, keményebb részét használjuk fel. A papírszerű felső héjakból készülhet „citronella” tea, melynek hűsítő, frissítő, lazító hatása van.
A húsos dipet friss zöldségdarabkákkal is kínálhatjuk - például sárgarépa-, karfiol-, zöldpaprikadarabokkal is mártogathatjuk. A sertéshús kívánság szerint darált csirke- vagy marhahússal is helyettesíthető.

Chiliszósz

Chiliszósz
2.5 dkg szárított chilipaprika
5 dkg szárított sárgabarack
1 kiskanál kukoricaliszt
2.5 dl fehér ecet
1 kiskanál
1 kiskanál kristálycukor

A durvára darált szárított chilipaprikát és a földarabolt sárgabarackot a többi alapanyaggal összekeverjük egy serpenyőben, majd felforraljuk. Ezután lassú tűzön 5-6 percig főzzük, vagy addig, amíg a szósz besűrűsödik. Lehűtjük és tálaljuk.

Halalaplé

Kép nélkül
200 dkg apróra vágott halcsont
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szál apróra vágott szárzeller
25 dl víz
1 db leve citrom
12 szem bors

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.

A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).

2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).

3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.

Húsos dip
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 966 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Thai ízek Thai ízek
(Vince Kiadó, 2000)

Thaiföld konyhája a különféle ázsiai főzési stílusok legérdekesebb elemeinek kiváló ötvözete. Az illatos, édes fűszerek még összetettebbé teszik a curryk ízét, és az egzotikus thaiföldi gyömbér - kha -, a citromfű meg a... bővebben...
Húsos dip
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Thai ízek Thai ízek
(Vince Kiadó, 2000)

Thaiföld konyhája a különféle ázsiai főzési stílusok legérdekesebb elemeinek kiváló ötvözete. Az illatos, édes fűszerek még összetettebbé teszik a curryk ízét, és az egzotikus thaiföldi gyömbér - kha -, a citromfű meg a... bővebben...
lexikon