Barnasörös gyümölcskenyér

Guinness cake

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Barnasörös gyümölcskenyér
Adag: 1 tortaforma (10 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 és fél dl Guinness sör
10 dkg összevágott aszalt körte
10 dkg összevágott aszalt őszibarack
10 dkg apróra vágott datolya
5 dkg összevágott aszalt alma
17 dkg összevágott aszalt sárgabarack
25 dkg mazsola
25 dkg arany mazsola
másfél evőkanál víz
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál őrölt fahéj
½ teáskanál őrölt szerecsendió
1 dl borpárlat
1 db narancs leve és reszelt héja
1 db citrom leve és reszelt héja
25 dkg barna cukor
5 dkg félbevágott kandírozott cseresznye
5 dkg összevágott, cukrozott narancshéj
5 dkg összevágott, cukrozott citromhéj
25 dkg vaj
1 teáskanál őrölt szegfűbors
½ teáskanál őrölt gyömbér
5 db tojás
30 dkg liszt
A díszítéshez:
25 dkg kandírozott vegyes gyümölcs
5 dkg félbevágott dió
vagy
5 dkg pekándió
A sütőformához:
kevés liszt
igény szerint puha vaj

Elkészítés:

1. A vajat, a különböző gyümölcsöket, a cukrot, a citrom- és narancshéjat és levet, a sört és a borpárlatot együtt egy tálba tesszük. Közepes hőmérsékleten 10 percig forraljuk. Félretesszük, hűlni hagyjuk. A szerecsendiót, a fahéjat, a szegfűborsot, a gyömbért és a kardamomot hozzáadjuk, az egész keveréket nagy tálba töltjük. Lefedjük, 3 napra hűvös helyre tesszük érlelődni, közben naponta átkeverjük.

2. Felhasználáskor a sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. Egy 26 cm átmérőjű tortaformát duplán kibélelünk sütőpapírral (lásd a megjegyzést). 3 réteg újságpapírt vagy csomagolópapírt a forma köré tekerünk. A sütőpapírt megkenjük vajjal, megszórjuk liszttel.

3. A kissé felvert tojásokat összekeverjük a gyümölcsökkel. A lisztet és a sütőport összevegyítjük, átszitáljuk, hozzáadjuk a gyümölcsös keverékhez, és egyneműre keverjük. A tésztát a sütőformába töltjük, a tetejét elsimítjuk. A tortát a sütőben 120-150 percen át sütjük. 60 perc sütés után a formát lefedjük sütőpapírral. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy a tészta közepe is megsült-e. A tésztát a formában hagyjuk kihűlni, majd a papírt eltávolítjuk.

4. A lekvárt egy kis lábosban a vízzel simára keverjük, felforraljuk. Szitán áttörjük, majd egy részét a torta tetejére kenjük. Megszórjuk kandírozott gyümölcsökkel és a dióval. A maradék lekvárt újra felmelegítjük, és ecsettel a dekorációra kenjük. A máz jól fedje be a gyümölcsöket és a diókat, meg a köztük lévő réseket. Ahol a lekvár már megdermedt, ott nem kell újabb réteget rákenni, mert egyenetlen lesz a máz.

Egy kiadós téli séta után különösen finom ez a fűszeres gyümölcskenyér tea vagy forralt bor mellé.
A süteményt légmentesen lezárt edényben néhány napig hűvös helyen tarthatjuk, hogy az aromái jobban kibontakozhassanak. Így 4 hónapig is eltartható.
Barnasörös gyümölcskenyér
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1793 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Piskóták és más sütemények Piskóták és más sütemények
(Vince Kiadó, 2008)

A piskótafélék bármelyike lehet ebéd, vacsora nagyszerű zárófogása, de a minden alkalomra kiváló édességek maguk is a középpontba kerülhetnek egy-egy ünnepi kávézás vagy csupán egyszerű délutáni kávé-tea mellett.... bővebben...
Barnasörös gyümölcskenyér
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Piskóták és más sütemények Piskóták és más sütemények
(Vince Kiadó, 2008)

A piskótafélék bármelyike lehet ebéd, vacsora nagyszerű zárófogása, de a minden alkalomra kiváló édességek maguk is a középpontba kerülhetnek egy-egy ünnepi kávézás vagy csupán egyszerű délutáni kávé-tea mellett.... bővebben...
recept beküldése