Piskótatekercs trópusi gyümölcsökkel

Adag: 1 tortaforma (6 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db hámozott, apróra vágott kivi
½ db hámozott, apróra vágott mangó
½ db hámozott, apróra vágott papaja
5 dkg hámozott, pirított mandula
5 dkg liszt
A sütőformához:
igény szerint puha vaj
kevés liszt
A vajkrémhez:
2 teáskanál cseresznyepálinka
7 és fél dkg puha vaj
2 teáskanál pudingpor
1 és ¼ dl gyümölcslé
2 teáskanál liszt

Elkészítés:

1. A vajkrémhez a trópusi gyümölcslevet egy közepes nagyságú lábosban felforraljuk. Hőálló edényben a tojásfehérjét és a cukrot krémesre felverjük, aztán a lisztet és a pudingport hozzászitáljuk. A forró szirupból egy keveset hozzáöntünk, és az egészet sima masszává keverjük. A tetejére csurgatjuk a többi forró szirupot is, és közepes lángon addig keverjük, amíg a keverék felforr és besűrűsödik. Hozzáadjuk a vaj felét, és hirtelen lehűtjük (szükség esetén jeges vízbe helyezzük). Ha a krém lehűlt, hozzáadjuk a maradék vajat és cseresznyepálinkát, tovább verjük, amíg fehér és habos lesz. Hűvös helyre tesszük.

2. A sütőt 220 °C-ra előmelegítjük. Egy szögletes tortaformát (23 x 33 cm-es) kibélelünk sütőpapírral, a papírt megkenjük vajjal, megszórjuk liszttel.

3. A tojásfehérjéket keverőtálban felverjük. Hozzáadunk 2 evőkanálnyi cukrot, és tovább verjük, amíg fényes és nagyon kemény lesz. 3 tojássárgáját és a maradék cukrot egy nagy tálban habosra keverjük. Óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot, aztán a lisztet. A tésztát a sütőformában egyenletesen elterítjük, és a sütőben 5-8 percig sütjük, amíg a teteje aranysárga lesz, és ha megtapintjuk, nem ragad. Kivesszük a formából, és sütőrácson hagyjuk hűlni, de a papírt nem húzzuk le róla.

4. A piskótatésztát a papírral együtt felemeljük, és óvatosan konyharuhára vagy sütőpapírra borítjuk. Lehúzzuk róla a sütőpapírt. A piskótát - az egyik hosszanti oldalán 2 cm széles részt szabadon hagyva - vajkrémmel megkenjük. A krémen elosztjuk a gyümölcsöket. A tésztát a szabadon maradt szegélye felől a konyharuha vagy papír segítségével óvatosan feltekerjük. A „varratnak" alulra kell kerülnie. A maradék vajkrémet a tetejére kenjük, a tekercs végeit simára vágjuk, megszórjuk az apróra vágott mandulával, és tálalótálra tesszük. Csak az asztalnál szeleteljük.

Az érett mangó színe a zöldtől a rózsapirosig terjedhet, a húsáé pedig a sárgától a narancs színűig. Olyan gyümölcsöt válasszunk, amely nyomásra enged egy kicsit.
A mandulát úgy pörköljük, hogy tepsibe terítjük, és 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 10 percig pirítjuk, ezalatt a mandula aranybarna színt kap.
Ha gyerekeknek (is) készítjük, természetesen hagyjuk el a pálinkát!
A trópusi gyümölcsökkel töltött piskótatekercs ideális nyári desszert. Természetesen ugyanolyan jó egy nyárdélutáni kávé mellé is.
Piskótatekercs trópusi gyümölcsökkel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1695 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Piskóták és más sütemények Piskóták és más sütemények
(Vince Kiadó, 2008)

A piskótafélék bármelyike lehet ebéd, vacsora nagyszerű zárófogása, de a minden alkalomra kiváló édességek maguk is a középpontba kerülhetnek egy-egy ünnepi kávézás vagy csupán egyszerű délutáni kávé-tea mellett.... bővebben...
Piskótatekercs trópusi gyümölcsökkel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Piskóták és más sütemények Piskóták és más sütemények
(Vince Kiadó, 2008)

A piskótafélék bármelyike lehet ebéd, vacsora nagyszerű zárófogása, de a minden alkalomra kiváló édességek maguk is a középpontba kerülhetnek egy-egy ünnepi kávézás vagy csupán egyszerű délutáni kávé-tea mellett.... bővebben...
vegetáriánus ételek