Gyömbéres-sárgarépás sütemény

Gyömbéres-sárgarépás piskóta

Adag: 1 tortaforma (8 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 szelet finomra vágott kandírozott gyömbér
1 késhegynyi őrölt gyömbér
25 dkg reszelt sárgarépa
1 db finomra reszelt, héja citrom
1 csipet
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
1 késhegynyi őrölt fahéj
1 teáskanál sütőpor
5 dkg liszt
15 dkg mogyoró
6 db tojás
A sütőformához:
igény szerint puha vaj
kevés liszt
A tejszínes bevonathoz:
2 csepp vaníliaaroma
15 dkg porcukor
10 dkg krémsajt
5 dkg puha vaj

Elkészítés:

1. A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük. Egy 20 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk sütőpapírral, a papírt megkenjük vajjal, megszórjuk liszttel.

2. Egy fazekat félig megtöltünk vízzel, felforraljuk, majd levesszük a tűzről. A tojássárgáját és a cukor felét hőálló tálba tesszük, és a forró vizes fazék peremére ültetjük úgy, hogy a víz ne érjen a tál aljáig. A gőz fölött a tojásos masszát krémesre keverjük, majd a tálat levesszük a gőzről, és belekeverjük a reszelt sárgarépát.

3. Az őrölt mandulát, az őrölt mogyorót, a süteménymorzsát, az átszitált lisztet, a sütőport, a fahéjat, a gyömbért, a szegfűszeget és a sót jól összekeverjük, majd a citromhéjat is hozzáadjuk.

4. A tojásfehérjét egy másik tálban vágható keménységűre verjük. A maradék cukrot hozzáadjuk, és tovább verjük, hogy szép fényes legyen.

5. A felvert tojáshab harmadát a sárgarépás keverékhez adjuk, majd a lisztes keverék harmadát is hozzákeverjük. Ezt addig folytatjuk, amíg minden hozzávaló elfogy és jól összekeveredik. Hozzáadjuk a kandírozott gyömbért, és jól belekeverjük. Óvatosan kell eljárnunk, hogy a massza levegős maradjon, és ne essen össze. A sütőformába töltjük, és a sütőben 35-45 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy a tészta közepe is megsült-e (egy vékony tűt, esetleg fogvájót, kötőtűt szúrjunk a tészta közepébe, illetve a legmagasabb részébe. Amikor kihúzzuk, nem lehet rajta tésztamorzsa). A süteményt 10 percig a formában hagyjuk hűlni, aztán sütőrácsra tesszük, hogy teljesen kihűljön.

6. A bevonathoz a tejszínes krémsajtot és a többi hozzávalót összevegyítjük, habosra keverjük, végül a kihűlt süteményre kenjük.

A finomra vágott, kandírozott gyömbér, a citromhéj és a fűszerek keveréke különleges aromát ad szaftos tésztának. A puha, krémes, tejszínes bevonat pedig megkoronázza a süteményt.
Gyömbéres-sárgarépás sütemény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2874 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Piskóták és más sütemények Piskóták és más sütemények
(Vince Kiadó, 2008)

A piskótafélék bármelyike lehet ebéd, vacsora nagyszerű zárófogása, de a minden alkalomra kiváló édességek maguk is a középpontba kerülhetnek egy-egy ünnepi kávézás vagy csupán egyszerű délutáni kávé-tea mellett.... bővebben...
Gyömbéres-sárgarépás sütemény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Piskóták és más sütemények Piskóták és más sütemények
(Vince Kiadó, 2008)

A piskótafélék bármelyike lehet ebéd, vacsora nagyszerű zárófogása, de a minden alkalomra kiváló édességek maguk is a középpontba kerülhetnek egy-egy ünnepi kávézás vagy csupán egyszerű délutáni kávé-tea mellett.... bővebben...
google+