Genovai almatorta

Adag: 1 tortaforma (6 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 nagyobb hámozott, félbevágott alma
3 dkg vaj
3 db tojás
2 csepp vaníliaaroma
10 dkg liszt
1 teáskanál őrölt fahéj
2 dkg olvasztott, hideg vaj
A sütőformához:
igény szerint liszt
igény szerint puha vaj

Elkészítés:

1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Egy 18 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk sütőpapírral, a papírt megkenjük vajjal, megszórjuk liszttel.

2. Kimagozunk és felszeletelünk 4 fél almát. 2 dkg vajat egy lábosban megolvasztunk, beleszórjuk a vaníliáscukrot, hagyjuk karamellizálódni. Beletesszük az almaszeleteket, és közepes hőmérsékleten mindkét oldalukat aranybarnára pirítjuk (kb. 1 perc), majd hagyjuk kihűlni.

3. A lehűlt almaszeleteket félig egymást fedve az előkészített forma aljára rendezzük. Mindkét maradék kimagozott fél almát kis darabokra vagdaljuk. A maradék vajat a cukros-vajas keverék maradékához adjuk, és az almadarabokat - a szeletekhez hasonlóan - aranybarnára pirítjuk, majd hagyjuk kihűlni.

4. Egy fazekat félig megtöltünk vízzel, felforraljuk, majd levesszük a tűzről. A tojást, a cukrot és a vaníliaaromát hőálló tálba tesszük, és a forró vizes fazék peremére ültetjük úgy, hogy a víz ne érjen a tál aljáig. A gőz fölött a tojásos cukros keveréket addig verjük, míg a térfogata a háromszorosára nő.

5. A tálat levesszük a lábosról, és a keveréket tovább verjük, amíg lehűl. A lisztet és a fahéjat összekeverjük, átszitáljuk, a tojáskrémhez keverjük, majd óvatosan hozzáadjuk a vajat. A tészta felét a sütőformába, az almaszeletekre töltjük, az almadarabokat rátesszük, és befedjük a maradék tésztával.

6. A sütőben kb. 30 percig sütjük, amíg a teteje aranybarnára pirul. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy a tészta közepe is megsült-e (egy vékony tűt, esetleg fogvájót, kötőtűt szúrjunk a tészta közepébe, illetve a legmagasabb részébe. Amikor kihúzzuk, nem lehet rajta tésztamorzsa). A süteményt 5-10 percig a formában hagyjuk hűlni, aztán sütőrácsra borítjuk, és lehúzzuk róla a sütőpapírt. Melegen vagy langyosan tálaljuk.

Vaníliás cukrot magunk is készíthetünk, ha jól záródó üvegben cukorba egy rúd vaníliát állítunk, és egy darabig így hagyjuk.
A porhanyós, enyhén fahéjas aromájú tészta, egy réteg karamellizált almával megrakva kitűnő teához, kávéhoz. Tálalhatjuk melegen is, langyosan is, vaníliamártással vagy tejszínhabbal.
Genovai almatorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2886 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Piskóták és más sütemények Piskóták és más sütemények
(Vince Kiadó, 2008)

A piskótafélék bármelyike lehet ebéd, vacsora nagyszerű zárófogása, de a minden alkalomra kiváló édességek maguk is a középpontba kerülhetnek egy-egy ünnepi kávézás vagy csupán egyszerű délutáni kávé-tea mellett.... bővebben...
Genovai almatorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Piskóták és más sütemények Piskóták és más sütemények
(Vince Kiadó, 2008)

A piskótafélék bármelyike lehet ebéd, vacsora nagyszerű zárófogása, de a minden alkalomra kiváló édességek maguk is a középpontba kerülhetnek egy-egy ünnepi kávézás vagy csupán egyszerű délutáni kávé-tea mellett.... bővebben...
van itthon