Mogyorógrillázsos palacsinta csokoládéöntettel

| Grillázsos palacsinta receptek
Adag: 5 főre (10 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
12 és fél dkg apróra darabolt étcsokoládé
10 dkg mogyoró
2 evőkanál kávélikőr
1 és ¼ dl tejföl
2 evőkanál átszitált porcukor
3 és ¼ dl tej
1 db tojás
12 és fél dkg finomliszt
15 dkg szobahőmérsékletű vaj
2 evőkanál kristálycukor
igény szerint olvasztott vaj
A tálaláshoz:
ízlés szerint fagylalt

Elkészítés:

1. A mogyorót serpenyőben kis lángon zsiradék nélkül megpirítjuk, közben végig figyeljük, nehogy megégjen. Amikor megpörkölődött, egy konyharuhával ledörzsöljük a héját. A mogyoró egyharmadát durvára vágjuk, és félretesszük. A többit egy kiolajozott tepsire szórjuk. A grillázshoz 9 dkg cukrot elkeverünk 2 evőkanál vízzel, és vastag aljú lábosban kis lángon kevergetve főzzük, amíg a cukor teljesen feloldódik. Amíg ez nem történik meg, ne forraljuk, mert a cukor kikristályosodik. Amikor feloldódott, felforraljuk, és keverés nélkül főzzük, amíg aranybarna lesz. Ha foltosan karamellizálódna, addig forgassuk a lábost, amíg egyenletesen barna színű lesz. Egy kenőecsetet mártsunk vízbe, és ezzel simítsuk végig a lábos szélét, ha a cukor kristályosodna. Legyünk nagyon óvatosak, mert a forró karamell égési sérüléseket okozhat! A karamellt gyorsan öntsük a mogyoróra, és hagyjuk megdermedni. (A karamell miatt a tepsi nagyon forró lesz.) A kihűlt grillázst robotgépben vagy mozsárban aprítsuk fel.

2. Elektromos habverővel keverjünk krémesre 10 dkg vajat 2 evőkanál cukorral. Keverjük hozzá a grillázs kétharmadát. Fedjük le, tegyük hűtőbe.

3. A lisztet öntsük egy tálba, és készítsünk mélyedést a közepébe. Fokozatosan keverjük bele az egész tojást, a tojássárgáját és a tejet, és keverjük csomómentesre. Öntsük egy kancsóba, így könnyebb lesz majd adagolni. Tegyük félre 30 percre. Hevítsünk fel egy kisebb palacsintasütőt vagy teflonserpenyőt, és olajozzuk ki. Öntsünk egy kevés palacsintatésztát a serpenyőbe, hogy vékonyan és egyenletesen szétterüljön az alján. A felesleget öntsük vissza a kancsóba. Süssük, amíg a széle kunkorodni kezd, majd fordítsuk meg, és süssük aranybarnára a másik oldalát is. Csúsztassuk egy tányérra, takarjuk le, hogy ne hűljön ki, amíg a többi palacsinta elkészül. Ha szükséges, vajazzuk újra a serpenyőt. A palacsinták közé tegyünk zsírpapírt, hogy ne ragadjanak össze.

4. A sütőt melegítsük 160 °C-ra (gáz 2-3. fokozat). A palacsintákat kenjük meg a grillázsvajjal, tekerjük fel, és tegyük egymás mellé egy tűzálló tálba. Süssük 10 percig, amíg átmelegszik.

5. Közben tegyük a csokoládét a maradék 5 dkg vajjal tűzálló tálba, a tálat pedig egy forró vizes lábos fölé, és kevergetve olvasszuk meg. Keverjük hozzá a porcukrot, a tejfölt és a likőrt. Keverjük simára és fényesre a krémet.

6. A palacsintákat szórjuk meg a durvára vágott mogyoróval és a félretett grillázzsal. Meleg csokoládékrémmel és fagylalttal kínáljuk.

A grillázst egy nappal korábban is elkészíthetjük, és légmentesen lezárt dobozban a hűtőben tarthatjuk. Lehet, hogy kicsit ragacsos lesz, de az íze megmarad.
Mogyorógrillázsos palacsinta csokoládéöntettel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 808 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
Mogyorógrillázsos palacsinta csokoládéöntettel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
recepttár