Olasz hidegtál

Elkészítési idő: 25 perc Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Olasz hidegtál
Eszközök: kés, keverőtál, léfacsaró
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
13 dkg csökkentett zsírtartalmú mozzarella sajt
6 dkg sovány pármai sonka
4 db érett füge
1 kisebb mangó
A tálaláshoz:
igény szerint grissini
Az öntethez:
1 kisebb narancs
4 evőkanál zsírszegény natúr joghurt
1 evőkanál paradicsomlé
1 kávéskanál magos mustár
ízlés szerint bors
ízlés szerint
ízlés szerint friss bazsalikomlevél

Elkészítés:

1. A sajtot 12 darab, kb. 7 cm hosszú rúdra vágjuk. Eltávolítjuk a sonka zsíros szegélyét, és a szeleteket összesen 12 csíkra vágjuk.

2. Minden sajtrudat sonkával tekerünk körül (1. kép). A göngyölegeket tálra rendezzük.

3. A megtisztított articsókaszíveket félbe-, a fügéket négy részre vágjuk, és külön-külön tálra halmozzuk.

4. Felszeleteljük a meghámozott, magjától megszabadított mangót (2. kép), és a gyümölcsszeleteket legyezőszerűen a tálra terítjük.

5. Hámozókéssel óvatosan lefejtjük egy fél narancs héját, és vékonyan felszeleteljük. A narancscsíkokat egy keverőtálban megöntözzük a gyümölcs kinyomott levével.

6. Hozzáadjuk a sűrű paradicsomlét, a mustárt meg a joghurtot, és jól elkeverjük (3. kép). Sóval, borssal ízesítjük, majd belekeverjük a finomra vágott bazsalikomot.

7. Az öntetet kis tálkában adjuk a hidegtál mellé. Grissini-rudacskákkal kínáljuk.

Olasz hidegtál Olasz hidegtál Olasz hidegtál

Grissini

Grissini
1 teáskanál kristálycukor
45 dkg liszt
2.5 dl víz
2.5 dkg friss élesztő
1 teáskanál

1. Az élesztőt tálkába morzsoljuk.

2. Hozzáadjuk a cukrot és körülbelül 6 evőkanál langyos vizet vagy más, a receptben előírt folyadékot. Addig keverjük, míg homogén folyadékot nem kapunk.

3. A folyadékot meleg helyen körülbelül 10 percig állni hagyjuk, amikor buborékok keletkeznek benne és megemelkedik , felhasználásra kész. Mielőtt a tésztába kevernénk, keverjük át még egyszer.

4. A lisztet tálba tesszük a sóval, az élesztős folyadékkal és a maradék vízzel együtt. A tésztát az alábbiak szerint összedolgozzuk.

A tészta elkészítése:

Tálra, fakanálra, lisztre, sóra, az élesztős folyadékra és vízre van szükség. Az ettől eltérő hozzávalókat is külön jelezzük.

1. A lisztet tálba tesszük, megsózzuk. Közepébe mélyedést nyomunk és beleöntjük az élesztős folyadékot, az előírt vízmennyiséget és a többi hozzávalót. Fakanállal összekeverjük, egészen addig, amíg a liszt egyenletesen eloszlik a masszában.

2. A tál alján rücskös, ragadós tészta van. Ebből úgy lesz sütésre alkalmas tészta, ha szépen összedolgozzuk. A tésztát lisztezett gyúródeszkára tesszük, kezünket is meglisztezzük. A gyúráshoz használt lisztmennyiség sosincs megadva a receptben, körülbelül plusz 7 dekagrammot jelent.

3. A tésztát tömör cipóvá formáljuk. Ezután bal csuklónkkal kissé ellapítjuk, hogy szétterüljön. Másik kezünkkel a tésztát egynegyed fordulattal balra fordítjuk, megint ellapítjuk. A mozdulatsort addig folytatjuk, amíg a tészta keménnyé, de rugalmassá válik, és már nem ragad a kezünkhöz (8-10 perc). Ekkor néhányszor erőteljesen a gyúródeszkához csapkodjuk. E mozdulat hatására szabadul fel a lisztből a glutén. Hogy ez megtörtént-e, könnyen ellenőrizhetjük: a felszín alatt buborékoknak kell látszaniuk. A kész tészta sima és rugalmas, tapintásra „visszarúg”.

4. A kész tésztát tiszta tálba tesszük, ruhával letakarjuk és meleg helyen kelesztjük. A legtöbb recept két kelesztési időt ír elő. Ezalatt a tészta térfogatának a kétszeresére kell nőnie. Hogy megkelt-e, tapintással ellenőrizzük. Ha nyomásra megmarad az ujjunk helye, sütésre kész. A receptekben megadott kelesztési idő mindig csak hozzávetőleges. Mivel az élesztő élő anyag, a folyamat függ a hőmérséklettől, a páratartalomtól, a liszt és az élesztő minőségétől.)

5. 60 perces kelesztés után a tésztát lisztezett gyúródeszkára tesszük és 2-3 percig gyúrjuk. Diónyi darabokra osztjuk, majd kisujjnyi vastag rudakká formázzuk. Liszttel meghintjük és áttesszük három kiolajozott sütőlemezre. A rudak között ujjnyi helyet hagyunk. Tiszta ruhával letakarjuk és meleg helyen 60 percet kelesztjük. Előmelegített, 220 fokos sütőben körülbelül 5 perc alatt aranybarnára sütjük. A sütőlemezen hagyjuk kihűlni.

Változatok:

• Fehér liszt helyett használhatunk teljes őrlésűt.

• Keverhetünk a tésztába 2-3 evőkanál olívaolajat, ám ugyanennyivel csökkentendő a víz mennyisége. Így a grissini még finomabb és ropogósabb lesz. Friss élesztő helyett használhatunk szárítottat is.

• A víz részben vagy teljes egészében helyettesíthető tejjel.

Olasz hidegtál
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3707 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Karcsúsító konyha
Karcsúsító konyha
(Vince Kiadó, 2005)

A zsírszegény, ámde ízletes ételek átfogó kézikönyve összesen 120 csábító receptet kínál - minden alkalomra. Találhatók benne zsenge levesek és ízes-fűszeres előételek, habkönnyű falatkák és klasszikus hús- vagy... bővebben...
Olasz hidegtál
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Karcsúsító konyha
Karcsúsító konyha
(Vince Kiadó, 2005)

A zsírszegény, ámde ízletes ételek átfogó kézikönyve összesen 120 csábító receptet kínál - minden alkalomra. Találhatók benne zsenge levesek és ízes-fűszeres előételek, habkönnyű falatkák és klasszikus hús- vagy... bővebben...
tippek, fortélyok