Dinnye-eper tál
Elkészítési idő:
több mint 2 óra
Munkaidő: 15 perc
könnyen elkészíthető
átlagos ár



Elkészítés:
1. A dinnyét félbevágjuk, evőkanállal kikaparjuk a dinnyemagokat, majd nagyon vékonyan meghámozzuk a gyümölcsöt (1. kép).
2. A felszeletelt dinnyét egy tálban óvatosan elkeverjük a borral meg a rózsavízzel (2. kép), és lefedve legalább 120 percre hidegre tesszük.
3. Az eperszemeket félbevágjuk, és vigyázva, hogy ne törjük össze, a dinnyéhez adjuk (3. kép). Ezután 15 percig szobahőmérsékleten pihentetjük, hogy a dinnye aromája érvényesüljön, jéghidegen ugyanis íztelen.
4. Tányérra szedjük és meghintjük rózsaszirommal.
![]() |
![]() |
![]() |
A rózsavíz gyógyszertárakban kapható rózsaszirompárlat.
Mindegy, hogy száraz vagy édes rosét használunk - bár minél édesebb, annál több benne a kalória.
Próbáljunk ki többféle dinnyefajtát! Némelyiknek fehéres-zöldes a húsa, a másik szinte narancssárga. Mindenesetre édes gyümölcshöz inkább száraz bor illik. Az epret is megáztathatjuk a borban.
Tálalás előtt időben vegyük ki a gyümölcstálat a hűtőből.
Édes, muskotályos fehérbor illik hozzá.