Jégbe hűtött rákleves uborkával



Elkészítés:
1. Turmixgéppel finomra aprítjuk az uborkát. Dolgozhatunk késsel is, esetleg fakanál segítségével szitán törjük át.
2. Az uborkapépet egy edényben elkeverjük a jégbe hűtött halalaplével és a paradicsomlével, garnélával, joghurttal, illetve a túróval (1. kép). Jól kidolgozzuk és Tabascóval, sóval, borssal ízesítjük (2. kép).
3. Belekeverjük a mentát (3. kép), és lefedve legalább 120 percre hidegre tesszük.
4. Üvegtálkákba töltve néhány jégkockát adunk a levesbe. Tetejét mentalevéllel, uborkával, apró rákkal díszítjük.
![]() |
![]() |
![]() |
Halalaplé

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.
A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).
2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).
3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.