Jégbe hűtött rákleves uborkával

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Jégbe hűtött rákleves uborkával
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
13 dkg tisztított, darabolt garnélarák
1 db hámozott, kockára vágott uborka
4 dl mélyhűtött halalaplé
másfél dl paradicsomlé
másfél dl zsírszegény natúr joghurt
1 evőkanál friss, apróra vágott mentalevél
1 csepp Tabasco-szósz
30 dkg sovány joghurt
vagy
15 dkg sovány krémtúró
ízlés szerint
ízlés szerint fehér bors
A díszítéshez:
ízlés szerint tisztított, egész rák
ízlés szerint karikára vágott uborka
néhány ág friss menta
A tálaláshoz:
igény szerint jégkocka

Elkészítés:

1. Turmixgéppel finomra aprítjuk az uborkát. Dolgozhatunk késsel is, esetleg fakanál segítségével szitán törjük át.

2. Az uborkapépet egy edényben elkeverjük a jégbe hűtött halalaplével és a paradicsomlével, garnélával, joghurttal, illetve a túróval (1. kép). Jól kidolgozzuk és Tabascóval, sóval, borssal ízesítjük (2. kép).

3. Belekeverjük a mentát (3. kép), és lefedve legalább 120 percre hidegre tesszük.

4. Üvegtálkákba töltve néhány jégkockát adunk a levesbe. Tetejét mentalevéllel, uborkával, apró rákkal díszítjük.

Jégbe hűtött rákleves uborkával Jégbe hűtött rákleves uborkával Jégbe hűtött rákleves uborkával
Egy adag: 104 kcal (435 kJ), zsírtartalma 0,1 dkg.
Világos rákhússal vagy kockára vágott csirkehússal is készíthetjük.
A vegetáriánus változat elhagyja a garnélát, és a receptben megadottnál 13 dkg-mal több uborkát használ. A hallét ekkor friss zöldséglé helyettesíti.
Testes és száraz, lágyabb savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Halalaplé

Kép nélkül
200 dkg apróra vágott halcsont
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szál apróra vágott szárzeller
25 dl víz
1 db leve citrom
12 szem bors

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.

A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).

2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).

3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.

Jégbe hűtött rákleves uborkával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1047 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Karcsúsító konyha
Karcsúsító konyha
(Vince Kiadó, 2005)

A zsírszegény, ámde ízletes ételek átfogó kézikönyve összesen 120 csábító receptet kínál - minden alkalomra. Találhatók benne zsenge levesek és ízes-fűszeres előételek, habkönnyű falatkák és klasszikus hús- vagy... bővebben...
Jégbe hűtött rákleves uborkával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Karcsúsító konyha
Karcsúsító konyha
(Vince Kiadó, 2005)

A zsírszegény, ámde ízletes ételek átfogó kézikönyve összesen 120 csábító receptet kínál - minden alkalomra. Találhatók benne zsenge levesek és ízes-fűszeres előételek, habkönnyű falatkák és klasszikus hús- vagy... bővebben...
most van szezonja