Mediterrán halleves

Elkészítési idő: 30 perc Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Mediterrán halleves
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
45 dkg darabolt fehér húsú halfilé
45 dkg konyhakész fekete kagyló
40 dkg darabolt konzervparadicsom
23 dkg tisztított, mélyhűtött rák
4 és fél dl halalaplé
másfél dl száraz fehérbor
1 nagyobb fej finomra vágott vöröshagyma
2 gerezd apróra vágott fokhagyma
1 evőkanál olívaolaj
1 ág friss kakukkfű
1 ág friss rozmaring
1 ág friss oregánó
ízlés szerint bors
ízlés szerint
A tálaláshoz:
4 szelet pirított bagett
ízlés szerint fokhagyma
ízlés szerint citrom

Elkészítés:

1. A felforrósított olajban 2-3 percig pirítjuk a vörös- és fokhagymát (1. kép).

2. Felöntjük a hallével és a borral, felforraljuk. Hozzáadjuk a 2,5 cm-es darabokra vágott halat (pl. tőke- vagy laposhal), a kagylót, a csomóba kötött zöldfűszereket (2. kép), jól elkeverjük, majd lefedve 5 percig lassú tűzön főzzük.

3. Hozzáadjuk a paradicsomot és a rákot (3. kép). Még 3-4 percig hevítjük, hogy jól átfőjön a hal.

4. Eltávolítjuk a fűszernövényeket, és a zárt kagylókat is kivesszük a levesből. A hallét ízesítjük, és előmelegített tálkákba szedjük. Kakukkfűágakkal díszítjük, citromgerezdekkel és fokhagymával bedörzsölt, pirított bagettszeletekkel tálaljuk.

Mediterrán halleves Mediterrán halleves Mediterrán halleves
Hagyománytisztelők egy szelet kenyeret tesznek tányérjukba, és arra szedik a levest.
Friss hal helyett mélyhűtött tengeri finomságokból is készíthetjük. A mélyhűtött „tenger gyümölcsei keveréket” felengedés után a paradicsommal adjuk a leveshez (3. lépés).
Egy adag: 270 kcal (1130 kJ), zsírtartalma 0,53 dkg.

Halalaplé

Kép nélkül
200 dkg apróra vágott halcsont
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szál apróra vágott szárzeller
25 dl víz
1 db leve citrom
12 szem bors

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.

A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).

2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).

3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.

Mediterrán halleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 8771 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Karcsúsító konyha
Karcsúsító konyha
(Vince Kiadó, 2005)

A zsírszegény, ámde ízletes ételek átfogó kézikönyve összesen 120 csábító receptet kínál - minden alkalomra. Találhatók benne zsenge levesek és ízes-fűszeres előételek, habkönnyű falatkák és klasszikus hús- vagy... bővebben...
Mediterrán halleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Karcsúsító konyha
Karcsúsító konyha
(Vince Kiadó, 2005)

A zsírszegény, ámde ízletes ételek átfogó kézikönyve összesen 120 csábító receptet kínál - minden alkalomra. Találhatók benne zsenge levesek és ízes-fűszeres előételek, habkönnyű falatkák és klasszikus hús- vagy... bővebben...
szólj hozzá, értékelj