Téli marhahúsleves

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Téli marhahúsleves
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
23 dkg sovány marhahús
6 dkg árpagyöngy
2 szál karikára vágott szárzeller
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szál kockára vágott sárgarépa
1 szál csíkokra vágott póréhagyma
1 kávéskanál szárított zöldfűszer
2 evőkanál friss, apróra vágott petrezselyemzöld
ízlés szerint bors
ízlés szerint
igény szerint friss kenyér

Elkészítés:

1. Az árpagyöngyöt és a fűszerkeveréket nagy fazékba tesszük, és felöntjük a húslével (1. kép). Felforraljuk, majd lefedve 10 percig lassú tűzön főzzük.

2. A hártyáktól, zsíros részektől gondosan megtisztított húst (pl.: hátszín vagy fartő) vékony csíkokra vágjuk (2. kép).

3. A húslé felszínéről lemerjük a habot (3. kép).

4. A leveshez adjuk a húst, a répát, a zellert meg a kétféle hagymát. Újra felforraljuk, majd lefedve kb. 20 perc alatt puhára főzzük a húst és a zöldségeket.

5. Lemerjük a tetején képződött habot, konyhai törlőpapírral felitatjuk a zsírréteget. Sóval, borssal ízesítjük.

6. A levest előmelegített tálkákba merjük, tetejét megszórjuk petrezselyemmel. Ropogós friss kenyérrel tálaljuk.

Téli marhahúsleves Téli marhahúsleves Téli marhahúsleves
Még tartalmasabb lesz a levesünk, ha a sárgarépa helyett - vagy ezen kívül - más gyökérzöldségeket (is) használunk, például karórépát.
Sovány sertés- vagy bárányhússal is kitűnő ez a leves. Vegetáriánusok húslé helyett zöldséglével készíthetik, a húst 18 dkg jól lecsöpögtetett, kockára vágott tofu helyettesíti, amit röviddel tálalás előtt teszünk a levesbe.
Egy adag: 161 kcal (674 kJ), zsírtartalma 0,33 dkg.

Marhahúsalaplé

Kép nélkül
150 dkg húsos borjúcsont vagy
150 dkg húsos marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.

Téli marhahúsleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1484 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Karcsúsító konyha
Karcsúsító konyha
(Vince Kiadó, 2005)

A zsírszegény, ámde ízletes ételek átfogó kézikönyve összesen 120 csábító receptet kínál - minden alkalomra. Találhatók benne zsenge levesek és ízes-fűszeres előételek, habkönnyű falatkák és klasszikus hús- vagy... bővebben...
Téli marhahúsleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Karcsúsító konyha
Karcsúsító konyha
(Vince Kiadó, 2005)

A zsírszegény, ámde ízletes ételek átfogó kézikönyve összesen 120 csábító receptet kínál - minden alkalomra. Találhatók benne zsenge levesek és ízes-fűszeres előételek, habkönnyű falatkák és klasszikus hús- vagy... bővebben...
bevásárlólista