Kávés-diós torta

Adag: 1 tortaforma (8 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 dkg darabolt, pirított dióbél
másfél evőkanál instant kávé
vagy
másfél evőkanál fekete kávé
15 dkg puha vaj
3 db tojás
15 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
A sütőformához:
igény szerint puha vaj
igény szerint liszt
A tojásfehérje-mázhoz:
1 dl víz
½ teáskanál instant kávé

Elkészítés:

1. A sütőt 180 'C-ra előmelegítjük. Egy 20 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk sütőpapírral, a papírt megkenjük vajjal, megszórjuk liszttel.

2. Kevert tésztát készítünk, ehhez a vajat a cukorral habosra verjük, a kissé felvert 3 tojást és 1 tojássárgáját fokozatosan, hat részletben hozzáadjuk, majd belekeverjük az azonnal oldódó kávéport.

3. A lisztet és a sütőport összekeverjük, átszitáljuk, és 10 dkg összevágott, enyhén pirított dióval együtt a vajas keverékhez adjuk, addig keverjük, amíg a massza a lisztet teljesen felveszi. A tésztát a sütőformába töltjük, és a sütőben 30 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy a tészta közepe is megsült-e (egy vékony tűt, esetleg fogvájót, kötőtűt szúrjunk a tészta közepébe, illetve a legmagasabb részébe. Amikor kihúzzuk, nem lehet rajta tésztamorzsa). Sütőrácson hagyjuk kihűlni.

4. A mázhoz a tojásfehérjét egy kis tálba tesszük. A cukrot a vízzel kis lábosba öntjük, és kis lángon óvatosan melegítjük, amíg a cukor feloldódik. Magasabbra állítjuk a hőmérsékletet, a masszát felforraljuk, és kevergetés nélkül 120 °C-ra hevítjük (öntsünk néhány csepp szirupot a tojásfehérjéhez; akkor jó, ha az ujjaink között könnyedén elmorzsolható golyócskákká áll össze). Röviddel azelőtt, hogy a cukor eléri a kívánt hőmérsékletet, keményre verjük a tojásfehérjét. A forró cukorszirupot vékony, egyenletes sugárban a tojáshabhoz csurgatjuk. Tovább verjük, amíg a massza lehűl.

5. A kávéport fél teáskanál meleg vízben feloldjuk, és hozzáadjuk. Ha a torta már teljesen lehűlt, a tetejére kenjük a mázat, és megszórjuk a maradék összevágott dióval.

Könnyű sütemény kellemes aromákkal, ropogós dióval, a tetején finom, krémes bevonattal. Kitűnően illik egy csésze teához vagy kávéhoz.
Kávés-diós torta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3594 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Piskóták és más sütemények Piskóták és más sütemények
(Vince Kiadó, 2008)

A piskótafélék bármelyike lehet ebéd, vacsora nagyszerű zárófogása, de a minden alkalomra kiváló édességek maguk is a középpontba kerülhetnek egy-egy ünnepi kávézás vagy csupán egyszerű délutáni kávé-tea mellett.... bővebben...
Kávés-diós torta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Piskóták és más sütemények Piskóták és más sütemények
(Vince Kiadó, 2008)

A piskótafélék bármelyike lehet ebéd, vacsora nagyszerű zárófogása, de a minden alkalomra kiváló édességek maguk is a középpontba kerülhetnek egy-egy ünnepi kávézás vagy csupán egyszerű délutáni kávé-tea mellett.... bővebben...
recepttár