Kávés-diós torta



Elkészítés:
1. A sütőt 180 'C-ra előmelegítjük. Egy 20 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk sütőpapírral, a papírt megkenjük vajjal, megszórjuk liszttel.
2. Kevert tésztát készítünk, ehhez a vajat a cukorral habosra verjük, a kissé felvert 3 tojást és 1 tojássárgáját fokozatosan, hat részletben hozzáadjuk, majd belekeverjük az azonnal oldódó kávéport.
3. A lisztet és a sütőport összekeverjük, átszitáljuk, és 10 dkg összevágott, enyhén pirított dióval együtt a vajas keverékhez adjuk, addig keverjük, amíg a massza a lisztet teljesen felveszi. A tésztát a sütőformába töltjük, és a sütőben 30 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy a tészta közepe is megsült-e (egy vékony tűt, esetleg fogvájót, kötőtűt szúrjunk a tészta közepébe, illetve a legmagasabb részébe. Amikor kihúzzuk, nem lehet rajta tésztamorzsa). Sütőrácson hagyjuk kihűlni.
4. A mázhoz a tojásfehérjét egy kis tálba tesszük. A cukrot a vízzel kis lábosba öntjük, és kis lángon óvatosan melegítjük, amíg a cukor feloldódik. Magasabbra állítjuk a hőmérsékletet, a masszát felforraljuk, és kevergetés nélkül 120 °C-ra hevítjük (öntsünk néhány csepp szirupot a tojásfehérjéhez; akkor jó, ha az ujjaink között könnyedén elmorzsolható golyócskákká áll össze). Röviddel azelőtt, hogy a cukor eléri a kívánt hőmérsékletet, keményre verjük a tojásfehérjét. A forró cukorszirupot vékony, egyenletes sugárban a tojáshabhoz csurgatjuk. Tovább verjük, amíg a massza lehűl.
5. A kávéport fél teáskanál meleg vízben feloldjuk, és hozzáadjuk. Ha a torta már teljesen lehűlt, a tetejére kenjük a mázat, és megszórjuk a maradék összevágott dióval.