Simnel-torta



Elkészítés:
1. A sütőt 150 °C-ra előmelegítjük. Egy 20 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk sütőpapírral, a papírt megkenjük vajjal, megszórjuk liszttel.
2. Kevert tésztát készítünk, ehhez a vajat a cukorral habosra verjük, és fokozatosan hozzáadjuk a kissé felvert tojásokat.
3. A lisztet, a sütőport, a fűszereket, a fahéjat és a sót tálba szitáljuk. Belekeverjük az őrölt mandulát, aztán hozzáadjuk a kétféle mazsolát, a narancs- és citromhéjat. Az egészet jól összevegyítjük. A lisztes keveréket és a Grand Marnier-t beledolgozzuk a vajas keverékbe, majd a tészta felét a sütőformába töltjük, a tetejét elsimítjuk.
4. A munkalapot könnyedén megszórjuk porcukorral, és 20 dkg marcipánmasszából egy 19,5 cm átmérőjű kört nyújtunk. A marcipánlapot a formában lévő tésztára helyezzük, és rátesszük a maradék tésztát. A tetejét elsimítjuk, majd a közepébe vizes kanállal mélyedést nyomunk. A tortát a sütőben kb. 100-105 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy a tészta közepe is megsült-e (egy vékony tűt, esetleg fogvájót, kötőtűt szúrjunk a tészta közepébe, illetve a legmagasabb részébe. Amikor kihúzzuk, nem lehet rajta tésztamorzsa). A formában rövid ideig hűlni hagyjuk, majd kivesszük. A sütőpapírt óvatosan lehúzzuk róla.
5. A munkalapot könnyedén megszórjuk porcukorral, és megint 20 dkg marcipánból most 20 cm átmérőjű kört nyújtunk, felszínét egy kés életlen felével kereszt irányban bevonalazzuk. A sárgabaracklekvárt 2 teáskanál vízzel egy kis lábosban simára keverjük, felmelegítjük. Vékonyan bekenjük vele a torta tetejét és oldalát, majd ráfektetjük a marcipánlapot. A maradék marcipánt 11 egyforma darabra osztjuk, és golyókat gyúrunk belőle. A torta tetejére ültetjük, kenőkéssel kissé ellapítjuk, lekvárral megkenjük.
6. A tortát 1-2 percre a sütő legmagasabb hőfokúra melegített, grillező részébe tesszük, amíg a marcipán enyhén barnulni kezd. Kivesszük, és tortatálra helyezzük. Az evőkanálnyi porcukrot a citromlével sűrű masszává keverjük, nyomózsákba töltjük, és a torta közepére írjuk a Simnel szót.