Simnel-torta

Adag: 1 tortaforma (8-12 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
60 dkg marcipán
20 dkg puha vaj
3 db tojás
30 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál őrölt szegfűbors
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál őrölt fahéj
1 csipet
10 dkg mazsola
1 db finomra reszelt, héja narancs
1 db finomra reszelt, héja citrom
1 evőkanál porcukor
néhány csepp citromlé
A marcipán nyújtásához:
igény szerint porcukor
A sütőformához:
igény szerint liszt
igény szerint puha vaj

Elkészítés:

1. A sütőt 150 °C-ra előmelegítjük. Egy 20 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk sütőpapírral, a papírt megkenjük vajjal, megszórjuk liszttel.

2. Kevert tésztát készítünk, ehhez a vajat a cukorral habosra verjük, és fokozatosan hozzáadjuk a kissé felvert tojásokat.

3. A lisztet, a sütőport, a fűszereket, a fahéjat és a sót tálba szitáljuk. Belekeverjük az őrölt mandulát, aztán hozzáadjuk a kétféle mazsolát, a narancs- és citromhéjat. Az egészet jól összevegyítjük. A lisztes keveréket és a Grand Marnier-t beledolgozzuk a vajas keverékbe, majd a tészta felét a sütőformába töltjük, a tetejét elsimítjuk.

4. A munkalapot könnyedén megszórjuk porcukorral, és 20 dkg marcipánmasszából egy 19,5 cm átmérőjű kört nyújtunk. A marcipánlapot a formában lévő tésztára helyezzük, és rátesszük a maradék tésztát. A tetejét elsimítjuk, majd a közepébe vizes kanállal mélyedést nyomunk. A tortát a sütőben kb. 100-105 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy a tészta közepe is megsült-e (egy vékony tűt, esetleg fogvájót, kötőtűt szúrjunk a tészta közepébe, illetve a legmagasabb részébe. Amikor kihúzzuk, nem lehet rajta tésztamorzsa). A formában rövid ideig hűlni hagyjuk, majd kivesszük. A sütőpapírt óvatosan lehúzzuk róla.

5. A munkalapot könnyedén megszórjuk porcukorral, és megint 20 dkg marcipánból most 20 cm átmérőjű kört nyújtunk, felszínét egy kés életlen felével kereszt irányban bevonalazzuk. A sárgabaracklekvárt 2 teáskanál vízzel egy kis lábosban simára keverjük, felmelegítjük. Vékonyan bekenjük vele a torta tetejét és oldalát, majd ráfektetjük a marcipánlapot. A maradék marcipánt 11 egyforma darabra osztjuk, és golyókat gyúrunk belőle. A torta tetejére ültetjük, kenőkéssel kissé ellapítjuk, lekvárral megkenjük.

6. A tortát 1-2 percre a sütő legmagasabb hőfokúra melegített, grillező részébe tesszük, amíg a marcipán enyhén barnulni kezd. Kivesszük, és tortatálra helyezzük. Az evőkanálnyi porcukrot a citromlével sűrű masszává keverjük, nyomózsákba töltjük, és a torta közepére írjuk a Simnel szót.

Az angol, rendkívül tartalmas marcipánnal bevont gyümölcsös süteményt eredetileg főleg anyák napjára sütötték, de ma már a húsvéti ünnepekhez is hozzá tartozik.
Simnel-torta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2950 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Piskóták és más sütemények Piskóták és más sütemények
(Vince Kiadó, 2008)

A piskótafélék bármelyike lehet ebéd, vacsora nagyszerű zárófogása, de a minden alkalomra kiváló édességek maguk is a középpontba kerülhetnek egy-egy ünnepi kávézás vagy csupán egyszerű délutáni kávé-tea mellett.... bővebben...
Simnel-torta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Piskóták és más sütemények Piskóták és más sütemények
(Vince Kiadó, 2008)

A piskótafélék bármelyike lehet ebéd, vacsora nagyszerű zárófogása, de a minden alkalomra kiváló édességek maguk is a középpontba kerülhetnek egy-egy ünnepi kávézás vagy csupán egyszerű délutáni kávé-tea mellett.... bővebben...
ételfotó