Mogyorós-mandulás sütemény



Elkészítés:
1. A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük. Egy hosszúkás (23 x 33 cm-es) formát kibélelünk sütőpapírral úgy, hogy 2 cm-re kilógjon a formából, majd a papírt megkenjük vajjal, megszórjuk liszttel.
2. A mandulás tésztához a mandulát, az átszitált lisztet és a cukrot egy tálban jól összekeverjük. Hozzáadjuk a tejet meg egy kissé felvert tojásfehérjét, és mindent jól összekeverünk.
3. A maradék tojásfehérjét felverjük, aztán a további cukrot fokozatosan hozzáadva addig verjük, amíg a tojáshab fényes és vágható lesz. Először a harmadát keverjük óvatosan a mandulás keverékhez, majd a többit három vagy négy adagban forgatjuk hozzá úgy, hogy a tészta ne essen szét. A tésztát az előkészített sütőformába töltjük, a tetejét kanállal elsimítjuk.
4. A sütőben 15 percig sütjük, amíg érintésre a teteje rugalmasan visszaugrik. A formában rövid ideig hűlni hagyjuk, aztán a papír segítségével kiemeljük a formából, sütőrácsra tesszük, hogy teljesen kihűljön.
5. A mogyorós vajkrémhez 10 dkg cukrot vízben, kis lángon, állandóan keverve felforralunk, és addig főzzük, amíg eléri a 115-120 °C-os hőmérsékletet (ha kevés szirupot jéghideg vízbe csurgatunk, és az ujjainkkal kis golyóvá tudjuk formázni, akkor jó). Közben a tojásfehérjét kissé felverjük, majd hozzáadjuk a maradék cukrot, és addig verjük, amíg fényes, kemény habot kapunk. Miközben verjük, a forró szirupot óvatosan, az edény szélénél kezdve a habba csurgatjuk. Tovább verjük, amíg a hab ismét teljesen kihűl. A vajat adagonként (mindig csak néhány kockányit) hozzáadjuk, és a nugátkrémet is hozzáadva krémesre keverjük.
6. A sütőpapírt lehúzzuk a tésztáról, a széleit egy fűrészes késsel egyenesre vágjuk, aztán vízszintesen kétszer átvágjuk, így három nagyjából egyforma méretű darabot kapunk. A vajkrém harmadát egyenletesen az első tésztalapra kenjük, majd rátesszük a második lapot. Azt ugyancsak megkenjük, és ráfektetjük a harmadikat. A tetejét és az oldalait a maradék vajkrémmel egyenletesen megkenjük. A süteményt hűtőszekrénybe tesszük, amíg a bevonat megszilárdul. Porcukorral megszórjuk, és ferdén ráfektetett papírcsíkok segítségével kakaóport szórunk rá, hogy a fehér-barna színekből szép csíkok alakuljanak ki.