Mogyorós-mandulás sütemény

Adag: 1 sütőforma (6-8 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A mogyorós vajkrémhez:
3 evőkanál víz
22 dkg puha, kockára vágott vaj
A süteményhez:
5 dkg liszt
1 dl tej
A sütőformához:
igény szerint liszt
igény szerint puha vaj
A szóráshoz:
ízlés szerint kakaópor
ízlés szerint porcukor

Elkészítés:

1. A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük. Egy hosszúkás (23 x 33 cm-es) formát kibélelünk sütőpapírral úgy, hogy 2 cm-re kilógjon a formából, majd a papírt megkenjük vajjal, megszórjuk liszttel.

2. A mandulás tésztához a mandulát, az átszitált lisztet és a cukrot egy tálban jól összekeverjük. Hozzáadjuk a tejet meg egy kissé felvert tojásfehérjét, és mindent jól összekeverünk.

3. A maradék tojásfehérjét felverjük, aztán a további cukrot fokozatosan hozzáadva addig verjük, amíg a tojáshab fényes és vágható lesz. Először a harmadát keverjük óvatosan a mandulás keverékhez, majd a többit három vagy négy adagban forgatjuk hozzá úgy, hogy a tészta ne essen szét. A tésztát az előkészített sütőformába töltjük, a tetejét kanállal elsimítjuk.

4. A sütőben 15 percig sütjük, amíg érintésre a teteje rugalmasan visszaugrik. A formában rövid ideig hűlni hagyjuk, aztán a papír segítségével kiemeljük a formából, sütőrácsra tesszük, hogy teljesen kihűljön.

5. A mogyorós vajkrémhez 10 dkg cukrot vízben, kis lángon, állandóan keverve felforralunk, és addig főzzük, amíg eléri a 115-120 °C-os hőmérsékletet (ha kevés szirupot jéghideg vízbe csurgatunk, és az ujjainkkal kis golyóvá tudjuk formázni, akkor jó). Közben a tojásfehérjét kissé felverjük, majd hozzáadjuk a maradék cukrot, és addig verjük, amíg fényes, kemény habot kapunk. Miközben verjük, a forró szirupot óvatosan, az edény szélénél kezdve a habba csurgatjuk. Tovább verjük, amíg a hab ismét teljesen kihűl. A vajat adagonként (mindig csak néhány kockányit) hozzáadjuk, és a nugátkrémet is hozzáadva krémesre keverjük.

6. A sütőpapírt lehúzzuk a tésztáról, a széleit egy fűrészes késsel egyenesre vágjuk, aztán vízszintesen kétszer átvágjuk, így három nagyjából egyforma méretű darabot kapunk. A vajkrém harmadát egyenletesen az első tésztalapra kenjük, majd rátesszük a második lapot. Azt ugyancsak megkenjük, és ráfektetjük a harmadikat. A tetejét és az oldalait a maradék vajkrémmel egyenletesen megkenjük. A süteményt hűtőszekrénybe tesszük, amíg a bevonat megszilárdul. Porcukorral megszórjuk, és ferdén ráfektetett papírcsíkok segítségével kakaóport szórunk rá, hogy a fehér-barna színekből szép csíkok alakuljanak ki.

A dekoratív díszítéstől a gazdagon töltött mandulás tészta garantáltan lenyűgöző hatással lesz vendégeinkre. Különleges alkalmakra a legmegfelelőbb sütemény.
Mogyorós-mandulás sütemény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1976 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Piskóták és más sütemények Piskóták és más sütemények
(Vince Kiadó, 2008)

A piskótafélék bármelyike lehet ebéd, vacsora nagyszerű zárófogása, de a minden alkalomra kiváló édességek maguk is a középpontba kerülhetnek egy-egy ünnepi kávézás vagy csupán egyszerű délutáni kávé-tea mellett.... bővebben...
Mogyorós-mandulás sütemény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Piskóták és más sütemények Piskóták és más sütemények
(Vince Kiadó, 2008)

A piskótafélék bármelyike lehet ebéd, vacsora nagyszerű zárófogása, de a minden alkalomra kiváló édességek maguk is a középpontba kerülhetnek egy-egy ünnepi kávézás vagy csupán egyszerű délutáni kávé-tea mellett.... bővebben...
vegetáriánus ételek