Yorkshire-i zablisztes kockák

Parkin

Elkészítési idő: 55 perc Munkaidő: 15 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Yorkshire-i zablisztes kockák
Adag: 1 sütőforma (8 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
5 dkg zabkorpa
vagy
5 dkg zabliszt
1 dl világos juharszirup
10 dkg vaj
10 dkg barna cukor
másfél dl tej
10 dkg liszt
½ teáskanál szódabikarbóna
2 db tojás
másfél teáskanál őrölt gyömbér
A sütőformához:
kevés liszt
igény szerint puha vaj

Elkészítés:

1. A sütőt 170 °C-ra előmelegítjük. Egy négyszögletes (20 x 20 cm-es) formát kibélelünk sütőpapírral (lásd a megjegyzést), a papírt megkenjük vajjal, megszórjuk liszttel.

2. A sötét és a világos szirupot, a vajat, a barna cukrot és a tejet egy kis lábosba tesszük, és alacsony hőmérsékleten felolvasztjuk, majd levesszük a tűzről, hűlni hagyjuk.

3. A zablisztet vagy -korpát, a lisztet, a gyömbért, a mézeskalács-fűszerkeveréket és a szódabikarbónát nagy tálba szitáljuk. A mézeskalács- fűszerkeveréket helyettesíthetjük 1 teáskanál őrölt fahéjjal és 1 teáskanál szegfűszeggel. Hozzáöntjük a vajas masszát, és jól összekeverjük. A tojásokat egyenként hozzáadjuk, majd az egészet rugalmas tésztává kidolgozzuk.

4. A tésztát a sütőformába töltjük, és a sütőben kb. 35 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy a piskóta közepe is megsült-e (egy vékony tűt, esetleg fogvájót, kötőtűt szúrjunk a tészta közepébe, illetve a legmagasabb részébe. Amikor kihúzzuk, nem lehet rajta tésztamorzsa).

5. A süteményt 5 percig a formában hagyjuk hűlni, aztán sütőrácsra tesszük, hogy teljesen kihűljön. A sütőpapírt csak röviddel a tálalás előtt húzzuk le róla, így a tészta nem szárad ki. Tálalás előtt kockákra vágjuk.

A teljesen kihűlt tésztát légmentesen lezárt dobozban legalább 1 hétig eltarthatjuk.
Észak-Angliában kedveltek a pudingok és a piskóták, különösen azok, amelyek gyömbérrel készülnek. Az ilyen sötét juharszirupos-zablisztes süteményt arrafelé parkinnak nevezik.
Yorkshire-i zablisztes kockák
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3748 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Piskóták és más sütemények Piskóták és más sütemények
(Vince Kiadó, 2008)

A piskótafélék bármelyike lehet ebéd, vacsora nagyszerű zárófogása, de a minden alkalomra kiváló édességek maguk is a középpontba kerülhetnek egy-egy ünnepi kávézás vagy csupán egyszerű délutáni kávé-tea mellett.... bővebben...
Yorkshire-i zablisztes kockák
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Piskóták és más sütemények Piskóták és más sütemények
(Vince Kiadó, 2008)

A piskótafélék bármelyike lehet ebéd, vacsora nagyszerű zárófogása, de a minden alkalomra kiváló édességek maguk is a középpontba kerülhetnek egy-egy ünnepi kávézás vagy csupán egyszerű délutáni kávé-tea mellett.... bővebben...
cikkek

Kapcsolódó receptek (zabkorpa, zabliszt összetevők alapján)