Népmesék levese



Elkészítés:
1. A babot és a csicseriborsót egy éjszakára, a lencsét 4 órán át hideg vízben áztatjuk.
2. Másnap 1,5 l friss vízben tesszük fel főni. 120 percig főzzük, a főzési idő vége felé sózzuk. Leszűrjük, a főzővizet félretesszük.
3. A szárított vargányát 20 percre meleg vízben áztatjuk. Leszűrjük, a felesleges vizet kinyomkodjuk, a gombát csíkokra vágjuk.
4. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a csíkokra vágott szalonnát, a zúzott fokhagymát, a felszeletelt szárzellert, a csíkokra vágott kelt és a gombát. 3 percig kevergetve pirítjuk. Sóval, borssal ízesítjük. Felöntjük a hüvelyesek főzővizével, s 30 percig főzzük.
5. Beletesszük a hüvelyeseket, a tésztát, és további 10 percig főzzük. Reszelt pecorino sajttal meghintve kínáljuk.