Datolyás-diós piskóta



Elkészítés:
1. A datolyát és a reszelt narancshéjat egy tálban összekeverjük, és beletesszük a teafiltereket. A folyadékot felforraljuk, a datolyára öntjük, egy éjszakán át ázni hagyjuk. Másnap a datolyát lecsepegtetjük, és konyhai papírra terítve megszárítjuk.
2. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Egy hosszúkás (20 cm-es) formát kibélelünk sütőpapírral, a papírt megkenjük vajjal, megszórjuk liszttel.
3. Kevert tésztát készítünk, ehhez a vajat és a cukrot habosra verjük, és fokozatosan belekeverjük a kissé felvert tojásokat. Majd a sötét szirupot is hozzáadjuk, jól elkeverjük.
4. A lisztet, a sütőport és a mézeskalács-fűszerkeveréket összekeverjük, nagyobb tálba szitáljuk. Ezután hozzáadjuk a vajas keveréket. Ha már mindent jól összedolgoztunk, beletesszük a vágott diót, a mazsolát és a lecsepegtetett datolyát.
5. A tésztát a sütőformába töltjük, a tetejét elsimítjuk, és a fél diókat szépen elrendezzük a tetején. A sütőben kb. 35 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy a piskóta közepe is megsült-e (egy vékony tűt, esetleg fogvájót, kötőtűt szúrjunk a tészta közepébe, illetve a legmagasabb részébe. Amikor kihúzzuk, nem lehet rajta tésztamorzsa). Ha a sütés közben a sütemény teteje gyorsan túl gyorsan pirulna, lazán fedjük le egy darab alufóliával vagy sütőpapírral. A kész piskótát előbb 5 percig a formában hagyjuk hűlni, aztán kivesszük, aztán sütőrácsra tesszük, hogy teljesen kihűljön.