Datolyás-diós piskóta

| , Datolyás piskóta receptek
Adag: 1 sütőforma (6-8 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg magozott datolya
10 dkg apróra vágott dióbél
4 db félbevágott dióbél
1 db reszelt, héja narancs
2 tasak fekete tea
10 dkg puha vaj
10 dkg barna cukor
2 db tojás
2 teáskanál juharszirup
10 dkg liszt
10 dkg mazsola
1 teáskanál sütőpor
A sütőformához:
igény szerint liszt
igény szerint puha vaj

Elkészítés:

1. A datolyát és a reszelt narancshéjat egy tálban összekeverjük, és beletesszük a teafiltereket. A folyadékot felforraljuk, a datolyára öntjük, egy éjszakán át ázni hagyjuk. Másnap a datolyát lecsepegtetjük, és konyhai papírra terítve megszárítjuk.

2. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Egy hosszúkás (20 cm-es) formát kibélelünk sütőpapírral, a papírt megkenjük vajjal, megszórjuk liszttel.

3. Kevert tésztát készítünk, ehhez a vajat és a cukrot habosra verjük, és fokozatosan belekeverjük a kissé felvert tojásokat. Majd a sötét szirupot is hozzáadjuk, jól elkeverjük.

4. A lisztet, a sütőport és a mézeskalács-fűszerkeveréket összekeverjük, nagyobb tálba szitáljuk. Ezután hozzáadjuk a vajas keveréket. Ha már mindent jól összedolgoztunk, beletesszük a vágott diót, a mazsolát és a lecsepegtetett datolyát.

5. A tésztát a sütőformába töltjük, a tetejét elsimítjuk, és a fél diókat szépen elrendezzük a tetején. A sütőben kb. 35 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy a piskóta közepe is megsült-e (egy vékony tűt, esetleg fogvájót, kötőtűt szúrjunk a tészta közepébe, illetve a legmagasabb részébe. Amikor kihúzzuk, nem lehet rajta tésztamorzsa). Ha a sütés közben a sütemény teteje gyorsan túl gyorsan pirulna, lazán fedjük le egy darab alufóliával vagy sütőpapírral. A kész piskótát előbb 5 percig a formában hagyjuk hűlni, aztán kivesszük, aztán sütőrácsra tesszük, hogy teljesen kihűljön.

Ezt a piskótát kerek formában is megsüthetjük.
A szaftos süteményt légmentes csomagolásban 1-2 napig tarthatjuk el
A zamatos, narancslébe és teába áztatott datolya kellemes kontrasztot alkot a ropogós dióbéllel.
Datolyás-diós piskóta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2456 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Piskóták és más sütemények Piskóták és más sütemények
(Vince Kiadó, 2008)

A piskótafélék bármelyike lehet ebéd, vacsora nagyszerű zárófogása, de a minden alkalomra kiváló édességek maguk is a középpontba kerülhetnek egy-egy ünnepi kávézás vagy csupán egyszerű délutáni kávé-tea mellett.... bővebben...
Datolyás-diós piskóta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Piskóták és más sütemények Piskóták és más sütemények
(Vince Kiadó, 2008)

A piskótafélék bármelyike lehet ebéd, vacsora nagyszerű zárófogása, de a minden alkalomra kiváló édességek maguk is a középpontba kerülhetnek egy-egy ünnepi kávézás vagy csupán egyszerű délutáni kávé-tea mellett.... bővebben...
pinterest