Francia teasütemény

Madeleines

Elkészítési idő: 35 perc Munkaidő: 15 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Francia teasütemény
Adag: 1 sütőforma (12 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
másfél teáskanál folyékony méz
2 teáskanál barna cukor
6 dkg olvasztott, hideg vaj
1 csipet
1 teáskanál sütőpor
9 dkg liszt
2 db tojás
A sütőformához:
igény szerint liszt
igény szerint puha vaj
A szóráshoz:
ízlés szerint porcukor

Elkészítés:

1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Egy 12 mélyedéses kagyló alakú sütőformát kikenünk vajjal. Hűtőbe tesszük, amíg a vaj megszilárdul. Másodszor is vékonyan kivajazzuk, újra lehűtjük. Meghintjük liszttel.

2. A tojások sárgáját nagyobb keverőtálba tesszük, és a cukor felével, a barna cukorral meg a mézzel addig verjük, amíg a térfogata a háromszorosára nő. A tojásfehérjét félkeményre verjük, majd a maradék cukrot hozzáadva tovább verjük, amíg kemény, vágható hab lesz belőle. A hab harmadát a cukros tojássárgájához adjuk.

3. A lisztet, a sütőport és a sót összekeverjük. A felét a tojássárgája-keverékhez adjuk, majd a tojáshab következő harmadát hozzákeverjük. Ez után a maradék lisztes keveréket és a maradék habot is hozzáadjuk. Amikor már minden összekeveredett, nagyon óvatosan beleforgatjuk az olvasztott, lehűtött vajat, de nem keverjük. A masszát a forma mélyedéseibe kanalazzuk, mindegyiket a kétharmadáig töltjük meg. Félretesszük, 10 percig pihentetjük.

4. A süteményeket a sütőben 8-10 percig sütjük, ezalatt aranysárga színt kapnak, és a felszínük enyhe nyomásra visszaugrik. Tűpróbával is ellenőrizhetjük, hogy a piskóta közepe megsült-e (egy vékony tűt, esetleg fogvájót, kötőtűt szúrjunk a tészta közepébe, illetve a legmagasabb részébe. Amikor kihúzzuk, nem lehet rajta tésztamorzsa). A kész tésztát kiborítjuk a formából, és sütőrácson hagyjuk kihűlni, majd minden oldalát megszórjuk porcukorral.

Egy fél citrom finomra reszelt héját is belekeverhetjük a tésztamasszába.
Ezt a híres francia teasüteményt, hagyományos kagylóformában sütik. Kávéhoz, teához kínálhatjuk.
Francia teasütemény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 4385 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Piskóták és más sütemények Piskóták és más sütemények
(Vince Kiadó, 2008)

A piskótafélék bármelyike lehet ebéd, vacsora nagyszerű zárófogása, de a minden alkalomra kiváló édességek maguk is a középpontba kerülhetnek egy-egy ünnepi kávézás vagy csupán egyszerű délutáni kávé-tea mellett.... bővebben...
Francia teasütemény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Piskóták és más sütemények Piskóták és más sütemények
(Vince Kiadó, 2008)

A piskótafélék bármelyike lehet ebéd, vacsora nagyszerű zárófogása, de a minden alkalomra kiváló édességek maguk is a középpontba kerülhetnek egy-egy ünnepi kávézás vagy csupán egyszerű délutáni kávé-tea mellett.... bővebben...
cikkek