Battenburg-piskóta

Adag: 2 sütőforma (8 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg marcipán
15 dkg puha vaj
3 db tojás
20 dkg liszt
½ teáskanál sütőpor
3 dl víz
igény szerint ételfesték
A marcipán nyújtásához:
ízlés szerint porcukor
A sütő formákhoz:
igény szerint liszt
igény szerint puha vaj

Elkészítés:

1. A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. Két hosszúkás (20 cm-es) formát kibélelünk sütőpapírral, a papírt megkenjük vajjal, megszórjuk liszttel.

2. Kevert tésztát készítünk, ehhez a vajat a cukorral habosra verjük, belekeverjük a keserűmandula-aromát, aztán egymás után a kissé felvert tojásokat is. A lisztet és a sütőport elkeverjük, és először sütőpapírra, aztán egy tálba, majd végül újra a papírra szitáljuk (ily módon a sütőpor egyenletesen eloszlik a lisztben). A lisztet a vajas masszához adjuk, és nagyon óvatosan keverjük, amíg minden hozzávaló elkeveredik.

3. A tésztát két részre osztjuk. Az egyik felét néhány csepp sárga-, a másikat rózsaszínű ételfestékkel színesítjük. A sárga tésztát az egyik sütőformába töltjük, a rózsaszínűt a másikba. A tetejüket egy kanállal elsimítjuk. A piskótát a sütőben 15-20 percig sütjük. Akkor kész a piskóta, ha a közepébe szúrt tűre már nem ragad tészta. A piskótákat a formákból kiborítjuk, megfordítjuk, és sütőrácson hagyjuk hűlni. A sütőpapírt nem húzzuk le, nehogy a tészta kiszáradjon.

4. A sárgabaracklekvárt a vízzel egy kis lábosban simára keverjük, és felforraljuk, aztán átszűrjük. Lehúzzuk a sütőpapírt a kihűlt piskótákról. Mindkét piskótáról köröskörül levágjuk a külső kérget, hogy egyforma hasábokat kapjunk, és mindkettőt hosszában két egyforma nagyságú, 15 x 2,5 cm-es, keskeny rúdra vágjuk. Az egyik sárga és az egyik rózsaszín rúd oldalát a meleg lekvárral bekenjük, és összenyomjuk. A két másik rúddal ugyanígy járunk el. Aztán a két első összeragasztott rúd oldalát is bekenjük lekvárral, és összeragasztjuk a másikkal, úgy, hogy kockás hasábot kapjunk (sárga a rózsaszínű mellett, rózsaszínű a sárga mellett).

5. Kevés porcukrot szórunk egy tiszta munkalapra, és a marcipánt vékonyra nyújtjuk. A piskóta felületét bekenjük meleg lekvárral. A marcipán oldalsó széleit egyenesre vágjuk. A piskótát hosszában a marcipánra helyezzük, és beletekerjük, hogy mind a négy oldalát befedje, majd simára rányomkodjuk, hogy ne maradjon levegő a tészta és a marcipán között. Körülbelül 2 cm vastag szeletekre vágva kínáljuk.

A maradék piskótát lefagyaszthatjuk, és más édességekhez felhasználhatjuk, amelyekhez süteménymorzsára vagy süteménydarabkára van szükségünk, mint például gyümölcskenyér, gyömbéres-sárgarépás sütemény.
Ez a piskóta a 19. század végén, Viktória királynő unokája és Battenburg Lajos herceg esküvője alkalmából készült először.
Battenburg-piskóta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2033 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Piskóták és más sütemények Piskóták és más sütemények
(Vince Kiadó, 2008)

A piskótafélék bármelyike lehet ebéd, vacsora nagyszerű zárófogása, de a minden alkalomra kiváló édességek maguk is a középpontba kerülhetnek egy-egy ünnepi kávézás vagy csupán egyszerű délutáni kávé-tea mellett.... bővebben...
Battenburg-piskóta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Piskóták és más sütemények Piskóták és más sütemények
(Vince Kiadó, 2008)

A piskótafélék bármelyike lehet ebéd, vacsora nagyszerű zárófogása, de a minden alkalomra kiváló édességek maguk is a középpontba kerülhetnek egy-egy ünnepi kávézás vagy csupán egyszerű délutáni kávé-tea mellett.... bővebben...
cikkek