Battenburg-piskóta



Elkészítés:
1. A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. Két hosszúkás (20 cm-es) formát kibélelünk sütőpapírral, a papírt megkenjük vajjal, megszórjuk liszttel.
2. Kevert tésztát készítünk, ehhez a vajat a cukorral habosra verjük, belekeverjük a keserűmandula-aromát, aztán egymás után a kissé felvert tojásokat is. A lisztet és a sütőport elkeverjük, és először sütőpapírra, aztán egy tálba, majd végül újra a papírra szitáljuk (ily módon a sütőpor egyenletesen eloszlik a lisztben). A lisztet a vajas masszához adjuk, és nagyon óvatosan keverjük, amíg minden hozzávaló elkeveredik.
3. A tésztát két részre osztjuk. Az egyik felét néhány csepp sárga-, a másikat rózsaszínű ételfestékkel színesítjük. A sárga tésztát az egyik sütőformába töltjük, a rózsaszínűt a másikba. A tetejüket egy kanállal elsimítjuk. A piskótát a sütőben 15-20 percig sütjük. Akkor kész a piskóta, ha a közepébe szúrt tűre már nem ragad tészta. A piskótákat a formákból kiborítjuk, megfordítjuk, és sütőrácson hagyjuk hűlni. A sütőpapírt nem húzzuk le, nehogy a tészta kiszáradjon.
4. A sárgabaracklekvárt a vízzel egy kis lábosban simára keverjük, és felforraljuk, aztán átszűrjük. Lehúzzuk a sütőpapírt a kihűlt piskótákról. Mindkét piskótáról köröskörül levágjuk a külső kérget, hogy egyforma hasábokat kapjunk, és mindkettőt hosszában két egyforma nagyságú, 15 x 2,5 cm-es, keskeny rúdra vágjuk. Az egyik sárga és az egyik rózsaszín rúd oldalát a meleg lekvárral bekenjük, és összenyomjuk. A két másik rúddal ugyanígy járunk el. Aztán a két első összeragasztott rúd oldalát is bekenjük lekvárral, és összeragasztjuk a másikkal, úgy, hogy kockás hasábot kapjunk (sárga a rózsaszínű mellett, rózsaszínű a sárga mellett).
5. Kevés porcukrot szórunk egy tiszta munkalapra, és a marcipánt vékonyra nyújtjuk. A piskóta felületét bekenjük meleg lekvárral. A marcipán oldalsó széleit egyenesre vágjuk. A piskótát hosszában a marcipánra helyezzük, és beletekerjük, hogy mind a négy oldalát befedje, majd simára rányomkodjuk, hogy ne maradjon levegő a tészta és a marcipán között. Körülbelül 2 cm vastag szeletekre vágva kínáljuk.