Csokoládés piskóta

Elkészítési idő: 85 perc Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Csokoládés piskóta
Adag: 1 sütőforma (4 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
7 és fél dkg étcsokoládé
2 evőkanál kakaópor
5 dkg vaj
2 evőkanál olaj
½ dl tej
12 és fél dkg liszt
másfél teáskanál sütőpor
½ csipet szódabikarbóna
1 db tojás
¾ dl víz
A csokoládébevonathoz:
másfél teáskanál glukózszirup
¾ dl tejszín

Elkészítés:

1. A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. Két hosszúkás (20 cm-es) formát kibélelünk sütőpapírral.

2. Kevert tésztát készítünk, ehhez a vajat, az olajat, a cukrot, a jó minőségű étcsokoládét, a tejet és a vizet egy nagy lábosba összeöntjük. Kis lángon kevergetjük, amíg a cukor feloldódik, a csokoládé pedig elolvad, aztán levesszük a tűzről. A kakaóport, a sütőport, a szódabikarbónát összekeverjük, és átszitáljuk. Hozzáadjuk a csokoládés keveréket. Ha habverővel dolgozunk, nem alakulnak ki benne csomók.

3. A tojásokat egymás után a csokoládémasszához keverjük. A tésztát a két sütőformában elosztjuk, a tetejét nedves kanállal elsimítjuk. A sütőben kb. 50 percig sütjük. Akkor kész a piskóta, ha a közepébe szúrt tűre már nem ragad tészta. A piskótát a formában hagyjuk hűlni, aztán sütőrácsra borítjuk, újra megfordítjuk, és egészen kihűtjük.

4. A csokoládébevonathoz a tejszínt és a glukózszirupot egy kis lábosban forráspontig hevítjük, aztán levesszük a tűzről. A jó minőségű étcsokoládédarabokat apránként adjuk hozzá. Minden adag után jól átkeverjük, hogy a massza egyenletesen sima legyen. A lábost jégkockákkal teli edénybe állítjuk, amíg a keverék lehűl és besűrűsödik. Kenőkéssel egyenletesen a piskótára kenjük, az sem baj, ha az oldalára kissé lecsorog.

Csokoládés-narancsos piskótát is készíthetünk, ha 1 evőkanálnyi narancslikőrt és 2 narancs finomra reszelt héját is keverünk a bevonat hozzávalóihoz.
Glükózszirup nem kapható kiskereskedelemben, de egy ismerős cukrász bizonyára szívesen ad nekünk egy keveset.
A kellemesen könnyű süteménnyel elvarázsolhatjuk barátainkat vagy családunkat - akár egy délutáni kávé mellé, akár tejszínhabbal vagy fagylalttal kínáljuk. Pazar desszert.
Csokoládés piskóta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2505 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Piskóták és más sütemények Piskóták és más sütemények
(Vince Kiadó, 2008)

A piskótafélék bármelyike lehet ebéd, vacsora nagyszerű zárófogása, de a minden alkalomra kiváló édességek maguk is a középpontba kerülhetnek egy-egy ünnepi kávézás vagy csupán egyszerű délutáni kávé-tea mellett.... bővebben...
Csokoládés piskóta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Piskóták és más sütemények Piskóták és más sütemények
(Vince Kiadó, 2008)

A piskótafélék bármelyike lehet ebéd, vacsora nagyszerű zárófogása, de a minden alkalomra kiváló édességek maguk is a középpontba kerülhetnek egy-egy ünnepi kávézás vagy csupán egyszerű délutáni kávé-tea mellett.... bővebben...
bevásárlólista