Sárgarépás sütőtökcurry



Elkészítés:
1. A zöldségalaplét egy nagy lábosba öntjük, és felforraljuk. Hozzáadjuk a galangált, a fokhagyma felét, az ázsiai citromfű apróra vágott fehér részét, meg a chilit, és kis-közepes lángon 5 percig forraljuk. Beletesszük a sárgarépát meg a kockára vágott sütőtököt, és 5-6 percig forraljuk, amíg megpuhulnak.
2. Közben wokban vagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és a mogyoróhagymát a maradék fokhagymával 2-3 percig keverve sütjük benne. Hozzáadjuk a currykrémet, és még 1-2 percig keverve pirítjuk.
3. A hagymás keveréket is a lábosba tesszük, a kókusztejjel és a bazsalikommal együtt. 2-3 percig főzzük. A pirított tökmaggal megszórva, forrón tálaljuk.
Zöldségalaplé

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.
Thai sárga currykrém

1. A chilit, a durvára vágott ázsiai sonkahagymát, a felszeletelt fenyérfüvet (csak a fehér részeket), a felaprított fokhagymagerezdet, a finomra vágott, friss galangagyökeret, a zöldcitromlét és a finomra aprított korianderszárat és -gyökeret, az őrölt koriandert, a rómaikömény-magot, az őrölt kurkumát és az fekete egész borsot háztartási robotgépbe vagy mozsárba tesszük.
2. Simára keverjük, vagy a mozsárban összetörjük.