Sonkás-paradicsomos rizottó



Elkészítés:
1. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet. Sóval, borssal ízesítjük.
2. A hőmérsékletet közepesre emeljük, és a lábosba szórjuk a rizst és a kockára vágott főtt, füstölt sonkát. 1-2 percig kevergetve pirítjuk.
3. Hozzáadjuk a lehéjazott, felnegyedelt paradicsomot, és 2 percig pároljuk.
4. Felöntjük a levessel, egyszerre kb. félpohárnyival. Minden egyes folyadék-hozzáadás után addig keverjük a rizst, amíg a levest magába nem szívja. A teljes puhulási idő 15-18 perc.
5. Reszelt parmezán sajttal meghintve kínáljuk.
Marhahúsleves

1. A húst, a csontot és minden megtisztított hozzávalót fazékba teszünk. Felöntjük a vízzel. A levest 2-3 órát főzzük.
2. A húsokat, a csontokat és a zöldségeket kivesszük, a levest átszűrjük. Kihűtjük, a felszínén összegyűlt zsiradékot leszedjük.
3. A levesben személyenként 2-3 evőkanál apró szemű tésztát vagy cérnametéltet főzünk ki. Ha tartalmasabban akarjuk adni, húsdarabokkal, a zöldségek közül a sárga- és fehérrépával és a burgonyával együtt tálaljuk.
4. A leszűrt leves befagyasztható, krémlevesek készítéséhez is felhasználható.