Citromos rizottó

Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Citromos rizottó
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db citrom
45 dkg rizottórizs
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
6 dkg vaj
12 dkg reszelt parmezán sajt
1 gerezd fokhagyma
1 fej hagyma
ízlés szerint friss majoránna
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Serpenyőben olajat forrósítunk és beletesszük a vaj felét. Üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát és a zúzott fokhagymát.

2. A hőmérsékletet közepesre emeljük, és a lábosba szórjuk a rizst. 1-2 percig kevergetve pirítjuk. Felöntjük a levessel, egyszerre kb. félpohárnyival. Minden egyes folyadék-hozzáadás után addig keverjük a rizst, amíg a levest magába nem szívja. A teljes puhulási idő 15-18 perc. Sóval, borssal ízesítjük.

3. Tálalás előtt belekeverünk ízlés szerinti citromlevet és a maradék vajat. Hagyjuk elolvadni.

4. Reszelt citromhéjjal, reszelt parmezán sajttal és friss majoránnalevelekkel megszórva tálaljuk.

A rizottóhoz sosem használunk hosszú szemű, fehér rizst. A gömbölyű szemű, kissé pépesre fövő fajta jó hozzá. Különösen ajánlható az olasz arborio rizs.
A rizottó akkor jó, ha nedvesek benne a rizsszemek, és kissé kásaszerű. A levest lassan, kis adagokban adjuk hozzá, mindig csak akkor, ha az előző adagot már magába szívta a rizs.

Zöldségerőleves

Zöldségerőleves
1 db cukkini
2 szál póréhagyma
1 kisebb kockára vágott zellergumó
1 db burgonya
1 szál karikára vágott fehérrépa
2 szál karikára vágott sárgarépa
20 dl víz
1 csokor apróra vágott petrezselyemzöld
2 evőkanál olaj
1 fej kockára vágott hagyma
2 db hámozott, darabolt paradicsom
ízlés szerint szemes bors
ízlés szerint

1. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a felkarikázott sárga- és fehérrépát, a pórét. 5 percig pároljuk.

2. Hozzáadjuk a lehéjazott, felnegyedelt paradicsomot, a kockára vágott zellergumót és a felaprított petrezselymet.

3. Felöntjük a vízzel. Sóval, szemes borssal, babérlevéllel ízesítjük. A levest legalább 60 percet főzzük, majd leszűrjük.

4. A főtt zöldségeket más ételhez használjuk fel.

Citromos rizottó
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2041 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Tészta és rizs , , ,
Tészta és rizs
(Kossuth Kiadó, 2007)

A több mint 600 receptet tartalmazó, könnyen kézbe fogható, kihajtható vaskos kis szakácskönyv a nagy sikerű Világkonyha folytatása. Ebben a kötetben a sokféle főtt, rakott, töltött és csőben sült tészta- és változatos módon... bővebben...
Citromos rizottó
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Tészta és rizs , , ,
Tészta és rizs
(Kossuth Kiadó, 2007)

A több mint 600 receptet tartalmazó, könnyen kézbe fogható, kihajtható vaskos kis szakácskönyv a nagy sikerű Világkonyha folytatása. Ebben a kötetben a sokféle főtt, rakott, töltött és csőben sült tészta- és változatos módon... bővebben...
van itthon