Hagymás-mazsolás rizottó



Elkészítés:
1. A megmosott mazsolát 15 percre a pálinkába áztatjuk.
2. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. A lábosba szórjuk a rizst. 1-2 percig kevergetve pirítjuk. Sóval, borssal ízesítjük.
3. Állandó keverés mellett apránként felöntjük a levessel, egyszerre kb. félpohárnyival. Minden egyes folyadék-hozzáadás után addig keverjük a rizst, amíg a levest magába nem szívja. A teljes puhulási idő 15-18 perc.
4. A főzési idő vége előtt 5 perccel belekeverjük a mazsolát a grappával együtt. Reszelt parmezán sajttal meghintve kínáljuk.
Marhahúsleves

1. A húst, a csontot és minden megtisztított hozzávalót fazékba teszünk. Felöntjük a vízzel. A levest 2-3 órát főzzük.
2. A húsokat, a csontokat és a zöldségeket kivesszük, a levest átszűrjük. Kihűtjük, a felszínén összegyűlt zsiradékot leszedjük.
3. A levesben személyenként 2-3 evőkanál apró szemű tésztát vagy cérnametéltet főzünk ki. Ha tartalmasabban akarjuk adni, húsdarabokkal, a zöldségek közül a sárga- és fehérrépával és a burgonyával együtt tálaljuk.
4. A leszűrt leves befagyasztható, krémlevesek készítéséhez is felhasználható.