Csirkés rizottó



Elkészítés:
1. A zöldpaprikát sütőbe vagy grillsütőbe tesszük, és feketedésig sütjük. Papírzacskóba tesszük, 10 percig állni hagyjuk. A héjat lehúzzuk, a paprikát leöblítjük, és csíkokra vágjuk.
2. A vajat és az olajat lábosban megforrósítjuk. Beletesszük a karikára vágott póréhagymát, a zúzott fokhagymát és üvegesre pároljuk.
3. A lábosba szórjuk a rizst. 1-2 percig kevergetve pirítjuk. Állandó keverés mellett apránként felöntjük a levessel, egyszerre kb. félpohárnyival. A teljes puhulási idő 15-18 perc.
4. Az utolsó 5 percben belekeverjük a kicsontozott, lebőrözött, csíkokra vágott füstölt csirkecombot. Hozzáadjuk a paprikát, a csíkokra vágott rukkolát is.
5. Reszelt citromhéjjal meghintve kínáljuk.
Tyúkhúsleves

1. Minden megtisztított hozzávalót és az egész csirkét fazékba tesszük. Felöntjük vízzel. A levest 2-3 órát főzzük.
2. A húsokat, csontokat és a zöldségeket is kivesszük, a levest átszűrjük. Kihűtjük, a felszínén összegyűlt zsiradékot leszedjük.
3. A levesben személyenként 2-3 evőkanál apró szemű tésztát vagy cérnametéltet főzünk ki. Ha tartalmasabban akarjuk adni, húsdarabokkal, a zöldségek közül a sárga- és fehérrépával és a burgonyával együtt tálaljuk.
4. A leszűrt leves befagyasztható, krémlevesek készítéséhez is felhasználható.