Rizottó fésűkagylóval és disznóbabbal



Elkészítés:
1. A fésűkagylókat kinyitjuk, a tömör kagylóhúst kivesszük, és apróra vágjuk.
2. A disznóbabot sós vízben 5 percig főzzük.
3. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a karikára vágott póréhagymát. A hőmérsékletet közepesre emeljük, és a lábosba szórjuk a rizst. 1-2 percig kevergetve pirítjuk. Sóval, borssal, sáfránnyal vagy sáfrányos szeklicével ízesítjük, belekeverjük a fésűkagylót és a lecsöpögtetett disznóbabot is.
4. Felöntjük a borral, majd ha ez elpárolgott, állandó keverés mellett apránként felöntjük a levessel, egyszerre kb. félpohárnyival. Minden egyes folyadék-hozzáadás után addig keverjük a rizst, amíg a levest magába nem szívja. A teljes puhulási idő 15-18 perc.
5. Belekeverjük a vajat, és frissen őrölt borssal meghintve kínáljuk.
Zöldségerőleves

1. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a felkarikázott sárga- és fehérrépát, a pórét. 5 percig pároljuk.
2. Hozzáadjuk a lehéjazott, felnegyedelt paradicsomot, a kockára vágott zellergumót és a felaprított petrezselymet.
3. Felöntjük a vízzel. Sóval, szemes borssal, babérlevéllel ízesítjük. A levest legalább 60 percet főzzük, majd leszűrjük.
4. A főtt zöldségeket más ételhez használjuk fel.