Rizottó zöldpaprikával



Elkészítés:
1. A megtisztított zöldpaprikát hosszában 4-6 darabra vágjuk és a héjával felfelé grillsütőbe tesszük. Feketedésig sütjük. A héjat lehúzzuk, a paprikát leöblítjük, és csíkokra vágjuk.
2. A vaj felét és az olajat lábosban megforrósítjuk. Beletesszük a kockára vágott hagyma felét, és üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a lehéjazott, felnegyedelt paradicsomot, a sült zöldpaprikát, sót, borsot oregánót. Fedő alatt megpároljuk.
3. A maradék, megforrósított vajon üvegesre pároljuk a maradék, kockára vágott hagymát. A lábosba szórjuk a rizst. 1-2 percig kevergetve pirítjuk. Állandó keverés mellett apránként felöntjük a levessel, egyszerre kb. félpohárnyival. Minden egyes folyadék-hozzáadás után addig keverjük a rizst, amíg a levest magába nem szívja. A teljes puhulási idő 15-18 perc.
4. Az utolsó 5 percben belekeverjük a paradicsomos mártást. Reszelt parmezán sajttal meghintve kínáljuk.
Marhahúsleves

1. A húst, a csontot és minden megtisztított hozzávalót fazékba teszünk. Felöntjük a vízzel. A levest 2-3 órát főzzük.
2. A húsokat, a csontokat és a zöldségeket kivesszük, a levest átszűrjük. Kihűtjük, a felszínén összegyűlt zsiradékot leszedjük.
3. A levesben személyenként 2-3 evőkanál apró szemű tésztát vagy cérnametéltet főzünk ki. Ha tartalmasabban akarjuk adni, húsdarabokkal, a zöldségek közül a sárga- és fehérrépával és a burgonyával együtt tálaljuk.
4. A leszűrt leves befagyasztható, krémlevesek készítéséhez is felhasználható.