Parajos rizottó sajttal és sonkával



Elkészítés:
1. A megtisztított parajt leforrázzuk, 2 percig állni hagyjuk. Lecsöpögtetjük, a vizet kinyomkodjuk belőle.
2. Olajon üvegesre pároljuk a zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk az apróra vágott parajt, és 5 percig főzzük.
3. Megforrósított vajon üvegesre pároljuk a hagymát. A hőmérsékletet közepesre emeljük, és a lábosba szórjuk a rizst. 1-2 percig kevergetve pirítjuk. Állandó keverés mellett apránként felöntjük a levessel. Minden egyes folyadék-hozzáadás után addig keverjük a rizst, amíg a levest magába nem szívja. A teljes puhulási idő 15-18 perc.
4. Sóval, borssal ízesítjük, belekeverjük a kockára vágott sonkát, a parajt és a reszelt sajtot.
5. Csíkokra vágott friss bazsalikomlevelekkel meghintve kínáljuk.
Zöldségerőleves

1. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a felkarikázott sárga- és fehérrépát, a pórét. 5 percig pároljuk.
2. Hozzáadjuk a lehéjazott, felnegyedelt paradicsomot, a kockára vágott zellergumót és a felaprított petrezselymet.
3. Felöntjük a vízzel. Sóval, szemes borssal, babérlevéllel ízesítjük. A levest legalább 60 percet főzzük, majd leszűrjük.
4. A főtt zöldségeket más ételhez használjuk fel.